Каква е разликата между кълнове и поници?

Каква е разликата между кълнове и поници?
Снимка: gotvach.bg

Мнозина трудно правят разлика между кълнове и поници. Повечето хора смята, че те са израстъци, които излизат от ядката при растежа. Това като цяло е така, но при кълновете това е първата фаза от развитието на семето - стадият, при който то се пропуква и младото растение показва съвсем леко главицата си на бял свят.

Поница е начинът, по който изглежда семето вече във втората фаза на развитието му. Това е етапът, през който то вече е покълняло и от него започва да се подава стъбло с приблизителни размер около 5-10 см.

След като семето надмине 5 см, то се превръща в поница.

Освен в големината и стадия на развитие между кълновете и потниците има разлика и в хранителния състав. И двете се смятат за най-полезния дар, който природата ни е дала. Те са полезен, питателен и пълноценен хранителен продукт. Извор са на енергия, на антиоксиданти и с богато количество протеини, съдържащи се в състава им, което ги прави една от предпочитаните храни не само за вегетарианци и веганите, но и за всички разумни хора, които са поели по пътя към здравословния начин на живот.

И от кълновете, и от пониците ще получите богата стойност от всички витамини от В групата, витамин А, витамин Е и витамин К. Не може да не се добавят и всички минерали като желязо, калий, натрий, магнезий и омега-3 мастни киселини.

По отношение на хранителния им състав, главно разграничение помежду им е, че пониците за разлика от кълновете са много богати на хлорофил. Всичко това води до закаляване функцията на цялата ни хранителна система, регулиране на кръвната захар, понижаване на нивата на лошия холестерол и увеличаване на добрия. Консумацията на тази жива храна, може да доведе дори до снижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

След като прочетете статията, вероятно вече може да разграничите кълновете от пониците, както и сте запознати с това колко много са ползите им за човешкото здраве.

Ако имате интерес, може да пробвате сами да изследвате фазата на растежа на различните семена и начина, по който те се променят. У дома можете да го държите в съд с подходящо широко гърло, който да сложите на топло и тъмно място.

Изключително важно е да се отбележи, че има противопоказания за консумацията на кълнове и потници. Например алфалфа (кълнове от люцерна) може да окаже негативни ефекти върху здравето, като обостря пептична язва, гастрит, може да доведе до ерозия на лигавицата на хранопровода. консумацията на тези кълнове е противопоказна при автоимунни състояния в тялото като лупус еритематозус, херпес зостер, ревматоиден артрит.

Има и семена, които по-трудно покълват, но пък са подходящи за поници.

Като заключение ще отбележим, че е изключително важно да сме добре информирани, преди да се захванем с отглеждането на кълнове или поници в домашни условия.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати