Как се почиства ориз?

Как се почиства ориз?
Снимка: gotvach.bg

Оризът е основна храна за над половината от световното население.

В българската кухня оризът има широко приложение. От ястие с месо, постни гозби, до различни десерти с ориз.

Независимо какво ястие ще приготвяте, първата стъпка е оризът да бъде добре почистен и измит.

Изсипете ориза в подходящ съд и го огледайте за боклучета и тъмни оризови зрънца. Ако има такива, ги извадете.

Трябва да минете ориза под течаща вода, като го разбърквате леко с помощта на една ръка. По правило оризът се измива с 3 до 5 води, докато течността не е мътна и се избистри.

По този начин измиваме нишестето, което е полепнало по зърната. Това е и тайната оризът да не се слепва в ястията, а да се получи пухкав бял ориз със зърна, които са отделени едно от друго.

Ако имате време, преди да започнете да готвите, може да накиснете за час-два ориза в студена вода.

Тук е важно да се отбележи, че има и изключение, и то е в приготвянето на ризото. При него именно нишестето е една от тайните за сполучливото му приготвяне. За да нямате провал в приготвянето на ризото, измийте ориза само един път.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Валентин Дончев
Ще се опитам да бъда кратък . Почистеният ориз се измива в решетест гевгир под течаща вода, като постоянно се "разтрива" , докато водата, която изтича, стане бистра . След това енергично се изтръсква от водата - поне 10 пъти ! ВЕДНАГА се поставя в олиото, за да се запържи , докато зърната се отлепят и "разлеят" в олиото . А за "ризото", пригответе си ориза в уред за "готвене на пара" ...
3
0