Кои храни съдържат глутатион?

Кои храни съдържат глутатион?

Глутатионът е ценен протеин, който човешкото тяло може да синтезира от три амионикиселини – глицин, глутаминова киселина и цистеин. Той е много важен антиоксидант, който се съдържа във всяка една клетка на тялото, затова е много важно да се поддържа в добри нива.

Храните, от които можем да си набавим най-големи количества глутатион, са аспержите, морковите, доматите, морковите, киселото мляко, боровинките, картофите, портокалите, овесените ядки, соята, спанакът, тиквата, пуешкото месо, броколите, авокадото.

От всички зеленчуци, най-богати на глутатион са аспержите. Ако не искате да приемате добавки, това са най-добрите храни за набавяне на този протеин. За да си го набавите в максимални количества, не бива да готвите този храни, защото нивата му в готвени ястия е по-ниско.

Много е важнo всеки човек да си набавя достатъчни количества глутатион. Той обезврежда свободните радикали, забавя процесите на стареене на тялото, изхвърля токсините, действа като мощен имуностимулант. Предпазва белите дробове от вредни окислителни процеси.

Когато в тялото има дефицит на глутатион, човек е изложен на повишен риск от умора, рак, възпаления, сърдечно-съдови заболявания, чернодробни проблеми. Глутатионът може да се приема и под формата на добавки, но преди това трябва да се консултирате със специалист.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати