В интернет простанството има много и различни рецепти за торта Гараш. Дали изобщо има рецепта, която може да се определи като оригинална, е отворен въпрос. Но пък ние ви предлагаме една страхотна торта Гараш с може би най-вкусния шоколадов крем.
Тортата Гараш се прави много лесно и бързо. Единствено ореховите блатове отнемат малко повече време, докато се изпекат. Затова препоръчваме да изпечете цялата смес на куп и след това да си изрежете блатове с тел.
Готовата торта Гараш на вкус е много лека, въпреки че е шоколадова и е с маслен крем.
За блатовете използвайте:
- Белтъци – 9 бр.
- Кафява захар – 100 г
- Смлени орехи – 300 г
Използвайте тавичка за торти с диаметър 24 см. На дъното сложете хартия за печене. Задължително я намазнете /хартията/. Блатовете много залепват, ако хартията не е намазнена.
Първата стъпка за приготвянето на тортата е да разбиете белтъците. Разбийте ги на мек сняг заедно с кафявата захар. След това добавете и орехите. Бъркайте със шпатулка, но много внимавайте. Бъркайте леко, за да не спадне обемът на сместа.
Изсипете в тавата за печене. Ако нямате тел и нещо, с което да разрежете блатове, то изпечете 4 отделни блата. Печете на 170-180 градуса.
За крема използвайте:
- Жълтъци – 9 бр.
- Кафява захар – 100 г
- Какао – 9 с.л.
- Масло – 200 г
- Заквасена сметана – 50 г
За да приготвите крема за торта Гараш, първо, разтопете маслото на бавен огън. Добавете какаото и разбъркайте добре. Хубаво е преди това какаото да го пресеете, защото рискувате след това да стане на бучки.
Махнете от котлона и оставете настрани. През това време разбийте жълтъците с кафявата захар. Бийте ги, докато удвоят обема си.
Внимателно и на тънка струя ги добавете към какаото с маслото. Накрая остана само заквасената сметана.
Кремът задължително трябва да престои поне 1-2 часа на студено, за да може да се стегне.
След това е необходимо само да наредите тортата.
От крема задължително си оставете в една купичка настрани, за да може да покриете тортата отгоре и отстрани.
Съществуват и много вариации за украса на торта Гараш, но за мен най-хубавата и най-автентичната си е с орехи.
Коментари