Кое кафе е по-силно, дългото или късото?

Кое кафе е по-силно, дългото или късото?

Българите обичат да започват деня си с чаша силно и ароматно кафе. Ето защо те си приготвят или поръчват късо кафе, вярвайки, че по-малкото количество кафе гарантира по-голямо количество кофеин и съответно по-силен ободряващ ефект.

Подобно на култовия надпис, закачен на кафе-сладкарницата на Орлов мост: Турското кафе е виетнамско, и това схващане не е съвсем достоверно. Всъщност дългото кафе (еспресо, на шварц) е доста по-силно от късото кафе.

Това се дължи на факта, че кофеинът е водоразтворим и колкото повече вода минава през цедката, толкова повече кофеин се извлича и толкова по-силно става кафето. Разбира се, по-късото кафе има доста по-наситен вкус и аромат, но в действителност дългото кафе е в пъти по-наситено с кофеин.

Именно по тази причина италианците, които обожават кафето и знаят как да го боготворят, приготвят и да му се наслаждават, пият много късо кафе. Това им позволява да пият до 10 кафета дневно, без да товарят тялото си с излишен кофеин.

У нас е прието късото кафе да бъде около 25-30 мл, нормалното да е в границите на 50-60 мл, а дългото – около 130 мл.

Важно е да отбележим, че колкото повече вода минава през кафето, толкова повече кофеин, но и повече вредни съставки се извличат от него. Ето защо еспресето трябва да се екстрахира до 25 секунди. След това напитката се насища с вредни вещества.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Radka Ilieva
Radka Ilieva
16.03.2018 13:46
А тези, които искат да избегнат вредното въздействие на кофеина, може да заменят кафето си с кафе, с екстракт от рейши. Ползите от рейши са толкова големи, че в България е известна като Богородична ръчица, а в Азия я наричат Краля на билките.
0
2