Почти всички диетолози са на мнение, че трябва да се избягва тлъстото месо, особено свинското. Някои дори са на мнение, че и червените меса трябва да бъдат отбягвани, поради което за най-полезни по време на диета са месата от птиците. Отново не всички, защото патешкото например е прекалено мазно. Най-достъпно и масово предлаганото птиче месо остава пилешкото и пуешкото.
Кое обаче е за предпочитане и кое от двете е по-полезно? Ето какво трябва да знаете в тази насока.
Най-общо казано и двата вида месо са полезни, но при пилешкото се отчитат 20 г мазнини на 100 г продукт, докато при пуешкото са само 5 г. Това уточнение би трябвало да касае предимно хората, опитващи се да свалят килограми.
И в двете птици най-голямата част от протеините, от които има нужда тялото ни, се намират в гърдите и в крилата. Всички знаем, че за оформяне на мускулите ни, ние се нуждаем от протеини, така че съветът ни към всички спортисти, които "гонят" маса е да наблягат именно на тези части, независимо дали са избрали да консумират пилешко или пуешко.
Съвсем естествено е да се премахва кожата от птиците по време на готвене, ако желаете да спазвате здравословен начин на живот и ако следите теглото си. В кожата на пернатите се съдържат най-много мазнини, като в пилешкото месо те са доста повече.
Пилешкото месо и особено бульоните и супичките, които си приготвяме от него, са доказано полезни за здравето ни и можем да ги похапваме ежедневно. Освен че пилешкото месо е доста по-евтино от пуешкото, пилешката супа помага за укрепване на имунитета ни и се препоръчва за консумация при хора, страдащи от простуда или имащи грипоподни симптоми.
Пуешкото месо пък изобилства от триптофан - хормонът на щастието. Освен това много малко хора са показали алергични реакции след похапване на пуешко месо.
Безспорен факт е, че пуешкото месо, което се продава в България най-често е пълно с антибиотици или други нежелани добавки, но това важи и за пилешкото месо.
Относно това кое месо е по-полезно - пилешкото или пуешкото, можете да прецените сами. Ние само ви изброихме данните, които се знаят засега относно двата вида птиче месо.
Коментари