Кондензираното мляко представлява частично дехидратирано прясно мляко. Получава се като съставните части на млякото се сгъстят или кондензират, след изпаряване на част от водата. Кондензираното мляко има гъста консистенция, наподобяваща меда, а цветът му варира – може да бъде бледожълт или карамелен, както и млечен. Вкусът на кондензираното мляко е много приятен и нежен. Кондензираното мляко може да бъде и подсладено.
Кондензираното мляко е с висока калоричност, като в същото време е запазило повечето полезни свойства на млечните продукти. Съдържа витамини, микроелементи, протеини и наситени мастни киселини. Все пак с употребата му не бива да се прекалява, защото може да предизвика затлъстяване.
Тъй като кондензираното мляко има кремообразна и гъста консистенция, то се използва в най-различни рецепти. Влага се в различни десерти, кремове, сладоледи, мусове, пудинги, чийзкейкове. С кондензирано мляко може да се заливат палачинки, а някои хора го слагат в кафето или капучиното си, вместо обикновено прясно мляко. Някои хора използват кондензираното мляко и в солени ястия – млечни сосове, пюрета с картофи и моркови, както и различни други зеленчуци.
Вижте няколко идеи за ястия с кондензирано мляко: Домашен крем с кондензирано мляко, Коктейл с банани и кондензирано мляко и Руло с кондензирано мляко.
Коментари