Гречката, по-известна като елда, са малки полезни зрънца, които са сред най-добрите зърнени храни за поддържане на фигурата. Родината на едлата е Индия, но тя е най-популярна в Русия. В гречката се съдържат редица ценни вещества – витамини А, В, Е и РР, както и големи количества цинк, бор, фосфор, йод, желязо и калций. Гречката е богата на важни аминокиселини, а фактът че не съдържа глутен, я прави много подходяща храна за хора, които страдат от глутенова непоносимост.
Избирайте гречка, която има по-блед цвят, защото ако има червеникав цвят, означава че е преминала през термична обработка. Гречката може да се приготвя на каша, да се добавя към супи, различни ястия с риба и месо. Съчетава се със зеленчуци, добавя се в млечни десерти и други сладкиши.
Гречката е не само вкусна, но и много полезна за здравето. Тя е богата на флавоноиди и затова е полезна срещу процесите на стареене. Високите количества магнезий в гречката я правят чудесна храна за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.
Консумирането на гречка подхранва кожата, ноктите и косата. Малките зрънца нормализират нивото на кръвната захар, регулират холестерола и високото кръвно налягане. В съчетание с мляко гречката е изключително полезна. Гречката подобрява храносмилането.
Коментари