gotvach.bg»Съвети»Защо кафето не ми действа

Защо кафето не ми действа

Защо кафето не ми действа

От 83% до 90% от хората по света започват деня си с чаша ароматно кафе. Основната причина за това е, че то, благодарение на активната му съставка кофеин, ни ободрява и помага да се освежим след сън, както и ни зарежда с тонус, за да се впуснем с енергия в новия ден и неговите предизвикателства.

Кофеинът е алкалоид с нагарчащ вкус, който се определя като психотропно вещество, действащо стимулиращо на централната нервна система. Предизвиква временен ефект, като повишава концентрацията и вниманието в такава форма, че ви държи будни (прогонва съня) и нащрек (с изострени сетива).

Любопитно е обаче, че тази напитка не действа по един и същи начин на всички хора - при някои ефекта е по-слаб, а при други изобщо отсъства.

Ако забележите, че кафето не ви действа, тоест не усещате да ви ободрява и събужда сетивата ви, какъвто би трябвало да е ефектът му, то това не значи непременно, че напитката ви е некачествена или по невнимание сте си купили безкофеиново кафе.

Причината се крие в уникалните гени на всеки един от нас, както и ензимите в черния ни дроб, които го разграждат, а до някаква степен и на метаболизма- уникален при всеки индивид.

Учените са локализирали две области в ДНК, които са в близост до гените BDNF и SLC6A4 и са установили, че те отговарят за начина, по който кафето влияе на мозъка.

И тъй като всеки организъм е различен и има своите специфични гени, то и ефектът от приема на кафе е различен.

Ако кафето не ви действа, открийте друга ободряваща субстанция, която да произведе желания ефект, тъй като няма как да промените своите гени.

Не пречи и да пиете кафе, просто за удоволствие и за да се насладите на аромата му, дори и да не оказва върху вас своят тонизиращ ефект. Качествено еспресо или пък капучино са винаги добър избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати