Как се почистват агнешки момици?

Как се почистват агнешки момици?

Някои от вас може би се питат що за чудо е тази част от агнето с такова скромно и свенливо име - момици.

Всъщност те представляват тимусните жлези, разположени близо до сърцето на животното.

Агнешките момици за крехки, много нежни и вкусни и са истински деликатес, обожаван от ценители по цял свят.

Приготвят се печени на скара, тиган или фурна, също така и пържени, задушени, а защо не и панирани.

От тях можем да си направим майсторски вкусни чорби и супи, фрикасе и други ястия.

За да се насладим на този прекрасен деликатес обаче, е нужно да знаем как правилно да почистим момиците. Ще видите, че не е трудна задача.

Ако сте се сдобили с пресни агнешки момички, то е хубаво да ги сготвите веднага или най-много на следващия ден.

Накиснете ги във вода, в която е разтворена лъжица-две оцет или лимонов сок. Може в течността да се поставят и резени лимон, както и щипка сол.

Така престояват час-два и после се отцеждат.

Ще забележите по момиците бели остатъци от мазнинка и фини ципи. Отстранете ги с леко издърпване, става много лесно. Понякога по крехките момици има и кръвни съсиреци, които също лесно ще премахнете.

Следващата стъпка е агнешките късчета да се бланшират от 2 до 10 минути в леко подсолена и вряща вода. Колко време ще трае бланширането, зависи за каква следваща термична обработка ги подготвяте и в какво ястие или мезе ще ги приложите или комбинирате. Например, ако ще ги пържите след това, то 2 минути бланширане са достатъчни, но ако само ще ги запичате на скара или тиган, най-добре оставете предварително за десетина минути във врящата вода.

След тази процедура отцедете момиците и ги сложете върху дебел пласт кухненска хартия, за да се попие остатъчната влага. Тук може да ги огледате и да почистите отново, ако има останали кожички по тях - когато са бланширани, момиците дори понякога се чистят по-лесно.

Оттук нататък процедирайте според рецептата, която сте избрали - пържени момици в масълце, печени момици или на супичка - все чудесни начини да се насладите на тази вкусотия!

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати