Печената патица е истински деликатес, чийто вкус е несравним, а рецептите за нея са безброй. Един от най-важните моменти в приготвянето на патицата е печенето ѝ. Месото на добре изпечената патица трябва да се разпада от кокалите, да е сочно и вкусно. Но колко време се пече патицата? Времето на печене на патицата зависи най-вече от големината ѝ, защото колкото по-голяма е тя, толкова по-бавно ще се изпече.
За да съкратите времето за печене, може да я задушите на пара за около 30 минути. След това я напълнете с плънка по избор и я сложете в загрята на 140 градуса фурна. Печете около 1 час, след това може да я извадите и да я набодете на няколко места, върнете във фурната и печете още около 1-1.5 часа. Една средно голяма патица до 2.5 кг се пече около 2.5 часа на умерена фурна без вентилатор.
Бавно печената патица е много вкусна, месото ѝ е крехко и ароматно. Това време обаче е по-малко, защото патицата преди това е задушена на пара. Ако не сте я задушавали, тя трябва да се пече около 3 часа на малко по-силно загрята фурна – 170 градуса. Ако се наложи може да сложите фолио върху патица по време на печенето, за да не загори. Все пак е хубаво от време на време да проверявате патицата, защото е възможно времето за печене да е повече или по-малко.
Вижте и някои вкусни идеи за печена патица:
Коментари