Панджарът е не толкова разпространено наименование на добре познатото ни червено цвекло, което в някои райони от страната се нарича и чукундур. Панждарът или червеното цвекло е много полезен зеленчук, който може да се намери по всяко едно време на годината. Макар някои хора да не харесват вкуса му, панджарът е един от най-ценните зеленчуци, които може да включим в менюто си.
Легенди се носят за вълшебното действие на червеното цвекло върху организма. Прясно изцеденият сок от панджар пречиства токсините, натрупани в черния дроб, жлъчката и далака. Помага за по-доброто кръвоснабдяване на органите и стабилизиране на високото кръвно налягане.
Цвеклото предпазва от тромби, помага за заздравяване на язва, действа противоалергично, подпомага понижената функция на щитовидната жлеза. Панджарът има свойството да разтваря камъни в бъбреците, подобрява съня и паметта, действа благоприятно при подагра.
Смята се, че има отлично действие при тумори в мозъка, белите дробве и дебелото черво. Освен под формата на сок, панджарът се консумира и в салати, супи, сосове и пюрета, може да се маринова или да се използва в баници.
Вижте няколко вкусни идеи с панджар: Мариновано червено цвекло, Пюре от червено цвекло и Традиционна салата от червено цвекло.
Коментари