Кимионът е изключително популярна подправка, която се използва за овкусяването на редица ястия. Кимионът е отличен източник на витамин В1, богат е и на витамини А, Е, С и К, манган и желязо. В семената на кимиона се откриват омега-3 и омега-6 мастни киселини. Кимионът намалява нивата на липиди в клетките, забавя развитието на зрителни нарушения, причинени от диабет, има хипогликемичен ефект.
Антиоксидантните свойства на кимиона го нареждат сред едни от най-полезните подправки. Смята се, че кимионът може да намали загубите на калций от костите. Той помага за намаляване на отпадналост и умора, укрепва имунната система и притежава добър антиалергичен ефект. Етеричното масло на кимиона е доказно средство при алергия към полени и прах, както и при невродермит.
Приемът на ястия с кимион влияе добре върху храносмилането. Народната медицина препоръчва кимиона като успокоително, газогонно и жлъчегонно средство. Той увеличава млякото при кърмачките, когато се приема под формата на запарка. Кимионът подобрява състоянието на черния дроб, помага при менструални проблеми, има добър противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект.
Колко и да е полезен кимионът, все пак трябва да се внимава с приема му. В по-големи количества той може да предизвика възпаление на стомашната лигавица. Освен това той възбужда апетита.
Коментари