Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Юлия Иванова в Gotvach.bg
Юлия Иванова
Новак
Моята стенаРецептиСнимкиСтатииСъветиКоментариФорумни теми1Постове във форумаЗа менИзпрати съобщениеточки2
- Юлия Ивановадобави форумната тема: Търся автентични рецепти от полската кухняпреди 4 години Пратете ми всякакъв вид полска кухня, която знаете. ? Искам да пробвам различни полски рецепти
- Юлия Ивановадобави в любими: Чудни Родопски Катмипреди 3 години Чудни Родопски Катми17.06.2018Катми
- Юлия Ивановапубликува в кулинарната мрежапреди 4 години
Полски маковиец
За тестото:
600 г брашно
200 мл хладко мляко
125 г разтопено и почти изстинало масло
2 яйца
½ кубче прясна мая (21 г)
4 супени лъжици захар
щипка сол
1 супена лъжица олио
1 супена лъжица ром/коняк/водка
1 прах ванилия
За плънката:
150 г маково семе
100 г захар
50 г стафиди
50 г сушени сливи, кайсии или др. по избор
50 г орехи или бадеми
50 г захаросани портокалови корички
1-2 лъжици мед
1 супена лъжица олио
½ пакетче канела (5 г)
1 белтък (жълтъкът остава за намазване отгоре)Започваме с мака. Смиламе го на порции в електрическа кафемелачка, докато побелее. Заливаме го със 100 мл вряла вода, разбъркваме леко, притискаме го с лъжицата отгоре и оставяме настрани да изстине.
Продължаваме с тестото. Пресяваме брашното. Разтваряме маята в хладкото мляко със захарта и 2 лъжици от брашното и оставяме на топло да се подхване. Чакаме да удвои обема си (обикновено става за около 20 мин.), след което добавяме всички останали продукти за тестото без маслото. Замесваме, накрая добавяме и маслото и продължаваме да месим. Когато маслото се попие, тестото вече няма да се лепи по ръцете ни. Оставяме го на топло да втаса, докато удвои обема си.
Докато го чакаме, се заемаме с плънката. Към изстиналия мак добавяме ядките и сушените плодове, като преди това сме ги накълцали на ситно всички заедно с остър нож върху дъската за рязане. Добавяме и останалите продукти за плънката без белтъка, който разбиваме на сняг с миксера и слагаме най-накрая, като разбъркваме внимателно.
Междувременно тестото ни е втасало. Разделяме го на две части, измесваме и всяка разточваме на правоъгълник, както е показано на снимките долу. Прехвърляме го върху памучна кърпа, поръсена с брашно. Намазваме на тънко от плънката, като оставяме от всички страни празна ивица за подгъване. Накрая загъваме краищата на дългите страни и навиваме двата маковеца на руло (рецептата ми е за два; на снимката е замесено по-голямо количество). Оставяме ги настрани за още 15-20 минути да втасат повторно.
През това време включваме фурната да загрее на 180 градуса. За печене ни трябват две еднакви продълговати форми за кекс с дължина 30 см, застлани с намаслена пергаментова хартия, но ако нямаме, можем да сложим маковците и един до друг в по-голяма тава, постлана с хартията; просто няма да са със съвсем правилна форма. Намазваме ги отгоре с останалия жълтък и ги слагаме да се пекат. Когато фурната се изключи, намаляваме на 150-160 градуса и допичаме на тази температура. Това продължава около 40 минути, като пробваме по обичайния начин с клечка дали сладкишът е готов.
Като се опече, изваждаме и изчакваме да изстине добре. Най-хубаво е да минат 10-12 часа преди нарязване и сервиране. - Юлия Ивановадобави в любими: Дроб сарма без заливкапреди 4 години Дроб сарма без заливка04.05.2016Дроб сарма
- Юлия Ивановадобави в любими: Лесни мекици по стара рецептапреди 4 години Лесни мекици по стара рецепта28.07.2018Мекици
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest