Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Ангел Ненов в Gotvach.bg

Моята Стена

 • /Ангел НеновАнгел Неновдобави коментар към: Аglio e olio или паста със зехтин и чесънпреди 2 годиниАglio e olio или паста със зехтин и чесънАglio e olio или паста със зехтин и чесън24.05.2022СпагетиБлагодаря
 • /Ангел НеновАнгел Неновдобави рецепта със снимка: Жив квас за хляб (Отглеждане и поддържане)преди 2 годиниЖив квас за хляб (Отглеждане и поддържане)Жив квас за хляб (Отглеждане и поддържане)27.05.2022Хляб
 • /Ангел НеновАнгел Неновдобави МАЙСТОРСКА рецепта СЪС снимка: Аglio e olio или паста със зехтин и чесънпреди 2 годиниАglio e olio или паста със зехтин и чесънАglio e olio или паста със зехтин и чесън24.05.2022Спагети
 • /Ангел НеновАнгел Неновдобави МАЙСТОРСКА рецепта СЪС снимка: Хляб с кваспреди 2 годиниХляб с квасХляб с квас21.01.2022Хляб
 • /Ангел НеновАнгел Неновдобави МАЙСТОРСКА рецепта СЪС снимка: Кренвиршки с тесто за японски млечен хлябпреди 2 годиниКренвиршки с тесто за японски млечен хлябКренвиршки с тесто за японски млечен хляб17.01.2022Кренвиршки
 • /Ангел НеновАнгел Неновдобави отговор към форумната тема: С коя рецепта не сте доволни?преди 2 годиниMissa :Привет!

  Страхотна тема! Аз съм съгласна, че с малко промени/умения или нещо различно може да се постигне голям резултат. Но на свой ред признавам, че когато нещо не ми се получи както искам, то тогава обикновено го повтарям горе-долу незабавно Обаче имам страшни затруднения с това да сваря обикновен ориз без нищо, който да е перфектен - зрънце по зрънце да се дели, а не да прилича на нещо кашесто. Или е преварен, или е недоварен, или изобщо не изглежда така както искам. Все нещо не ми харесва като го правя отделно и обекновено е от липса на време и търпение.

  Много добър въпрос. Като цяло оризът е наистина труден за приготвяне правилно. До ден днешен не мога да го докарам точно като този от гювеча на баба ми , но все пак за обикновен варен ориз има няколко задължителни стъпки.
  1. Оризът винаги трябва да се измие няколко пъти в студена вода. Причината е, че по ориза има малки количества нишесте (дали от самия ориз или от процеса на пакетиране, за да не покълват зърната от влажния въздух). Ако не се отмие, нишестето става на каша, която слепва зрънцата.
  2. Не следвайте указанията на опаковката. В голяма част от случаите там пише да се ползва два три и дори повече пъти вода в сравнение с ориза. Количеството вода зависи от типа ориз, да, но също и от начина на приготвяне. Ще обясня малко по-долу за него.
  3. Преди да сготвите ориза е добре да го оставите десетина минути в студена вода. Така зърната ще имат възможност да поемат част от водата, така че по време на готвене целите зърна ще имат възможност да се готвят едновременно. Ако не е накиснат поне за малко, външната част на ориза се сготвя и разваря по-бързо от колкото сърцевината му. Когато го опитате ще ви „хрупа“ и ще го сварите още малко, а външната част ще стане на пихтия.
  4. Има 2 подхода за готвене на ориз.
  Единия, който аз ползвам почти винаги е да се отмери точното количество вода. Ако готвите ориза в уред за ориз или тенджера под налягане, тогава количеството ориз към вода е 1:1 (по обем). Ако ползвате тенджера с капак, тогава 1:1.1 (дори малко повече). Разликата идва от факта, че когато ползваме тенджера с капак, трябва да вземем в предвид и количеството вода, което ще се изпари по време на готвенето и няма да бъде поето от зърната ориз.
  Та кратката версия. Слагаме ориза, слагаме водата, ако желаете сол и подправки. Пускате котлона, така че водата да заври бързо. След като това се случи сваляте силата на котлона до най-ниската степен и повече не бъркате в тенджерата. Затваряте с капак и готвите около 20 минути, или докато цялата течност е поета от ориза. Разбърквате с вилица, така че ориза да остане по-свободен. Захлупвате с капак за още 20 минути, без да отваряте, за да може бавно да понижи температурата си и нишестето в ориза да желатинира и да се стегне. Това е.
  Втория е да сложите ориза в мнооооого вода и да го дебнете. Когато ви хареса го изцеждате. Не ползвам този метод, защото изисква постоянно наблюдение.
  Някой ден може да направя и видео по върпоса. Надявам се това да помогне.

  Поздрави,
  Ангел
 • /Ангел НеновАнгел Неновдобави МАЙСТОРСКА рецепта СЪС снимка: Перфектна пица в домашната фурнапреди 2 годиниПерфектна пица в домашната фурнаПерфектна пица в домашната фурна09.01.2022Пица
 • /Ангел НеновАнгел Неновдобави МАЙСТОРСКА рецепта СЪС снимка: Палачинки Crepe Suzetteпреди 2 годиниПалачинки Crepe SuzetteПалачинки Crepe Suzette10.01.2022Катми
 • /Ангел НеновАнгел Неновдобави рецепта със снимка: Лесен бананов кекс без мляко и яйцапреди 2 годиниЛесен бананов кекс без мляко и яйцаЛесен бананов кекс без мляко и яйца06.01.2022Кекс
 • /Ангел НеновАнгел Неновдобави форумната тема: С коя рецепта не сте доволни?преди 2 годиниЗдравейте Кулинари,

  За мен кулинарията е хоби. Предполагам и това ни обединява.
  Винаги съм се впечатлявал от свойствата на продуктите и как малко промени в количествата или техниката водят до уникално различен резултат.
  С по-горе написаното на ум, искам да се допитам и до Вас. Кое е ястието, което наистина искате да усъвършенствате и коя е рецептата, която все не се получава? Защо и какъв е резултатът? Какво сте пробвали да промените и как се е променило ястието?
  Аз минах през много такива търсения. Всякакви рецепти за банички, мекици, дебели палачинки и всякакви видове приготвяне на месо.
  За мен една, и може би най-важнатата такава рецепта е ръчно разтеглените нудли. Това е и рецептата, която започна моето кулинарно пътешествие. Разбира се това беше само началото, брега на безкрайния океан от възможности.
  Споделете вашите в коментарите, за да може заедно да се усъвършенстваме.

  Поздрави,
  Ангел
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest