Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Шарена солВсички подправки заедно със сол на вкус и царевичното брашно се смилат фино с помощта на мелачка.
Шарената сол може да се приготви и без съставка сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия....
29 Дек.
СолСолта е не само подправка, но и една от жизненоважните съставки за всички живи организми. Солта е източник на положително заредени натриеви и отрицателно заредени хлоридни йони. Именно затова тя е най-важният минерал в хранителните...
17 Март
Скумрия в солПочистете скумрията от вътрешностите, измийте и подсушете с хартия. Разбийте белтъците и добавете половината сол. Разстелете я на дъното на тава и отгоре поставете двете риби.
В коремите на рибите поставете резени лимон...
01 Май
Ароматна сол самардалаБерем листата на самардалата (ако искаме да съберем семена, изчакваме да се образуват цветовете и тогава обираме листата за приготвяне на сол самардала).
Набраните листа измиваме много старателно (листо по листо). Когато...
08 Май
Домашна самардалена солДобре измитите листа самардала се смилат на едро (много лютят по време на обработката, затова се препоръчва да бъдат смлени в робот).
Размесват се със солта и се сушат на тъмно в плитки съдове.
След изсушаване на...
27 Февр.
Риба върху солИзчистваме рибата. В тава изсипваме солта и слагаме рибата без да овкусяваме. Пече се на 200 градуса до готовност.
През това време скълцваме чесъна в паничка, добавяме 1/2 лимонов сок, копър и това е сосът за рибата....
06 Февр.
Пиле на солИзчистете едно цяло пиле, измийте го и го оставете малко да се изцеди.
В немного голяма тавичка поставете едра сол да покрие дъното. Отгоре поставете пилето. Изпечете го във фурната отначало на 250°С, след това намалете...
03 Юни
2
Домашна шарена солСмиламе си предварително тиквените семки и царевицата.
Тиквените семки са, за да придадът плътност, по желание може и да ги пропуснете.
Всичко се омесва добре в купа и след това може да се съхранява в бурканче дълго...
19 Юни
Панагюрска шарена солПървата съставка е царевицата. За да се прибави като съставка, първо трябва хубаво да е узряла и изсъхнала на слънце.
След това се ронят зърната и се изпичат във фурната. Накрая се смилат и се пресяват през две сита....
13 Юни
3
Пиле на солПилето се разполовява, посолява се от всички страни и се слага с разреза надолу върху килограм сол, поставена на дъното на тава за печене с подходящ размер.
Печете крехкото пиле се на 180 °C до желан загар.
Не се обръща...
13 Юли
Пиле върху морска солПилето се разполовява, без да се разделят половинките, овкусява се със соев сос и къри.
В дълбока тава се изсипва морска сол, докато покрие напълно дъното. Отгоре се поставя пилето.
Пилето се пече се в предварително...
14 Януари
1
Пиле, печено върху солСолта за тази рецепта е добре да е морска, може да е едра, може и фина. Няма да ви трябва целия пакет, вземете дълбока тава, в която ще печете пилето, и на дъното и сложете от солта, толкова, колкото да покрие дъното изцяло...
24 Окт.
5
Фокача с шарена солСмесват се в купа брашното, солта, захарта, маята и олиото. Налива се по малко от водата и бъркаме с вилица докато се получи тесто, като накрая се доомесва с ръце.
Покрива се с фолио и оставяме да втаса 40 минути докато...
29 Февр.
Печена скумрия върху солПочистените филета скумрия се намазват с горчица и се пълнят със зелените подправки. Поставят се в тава, застлана с алуминиево фолио, върху която сте подредили 1-2 см морска сол.
Рибата се напръсква с лимонов сок. Отгоре...
08 Дек.
Печено пиле в солПочистете пилето от излишната кожа, подсушете го добре и го натрийте със скилидка чесън. Напълнете пилето с босилек, магданоз и нарязан на две лимон. Прибавете една скилидка чесън, нарязана на две.
Изсипете 1/4 от солта...
28 Дек.
1
Фокача с морска солМаята се разтваря в 120 мл вода и се оставя да втасва. Брашното се пресява и в средата се оформя кладенче. Сипва се маята, солта и 2 супени лъжици зехтин.
Останалата вода се добавя постепенно и се замесва еластично тесто...
15 Февр.
1
Печено пиле върху солИзмивам и подсушавам добре пилето. В тава разстилам солта равномерно на дъното.
Пилето го обтривам със сол и останалите подправки и отвън, и отвътре. Поставям пилето с гръбчето нагоре и покривам с алуминиево фолио тавата...
30 Април
Коктейл Коста Дел СолЧист и златист, точно както безкрайното испанско слънце.
В шейкър с лед изсипваме джина, кайсиевото бренди и трипъл сек ликьора.
Разклащаме хубаво, за да се охлади добре.
Прехвърляме коктейла в охладена коктейлна...
30 Ноем.
Свински пържоли върху солРазсипете 1/2 от морската сол в тава на равен слой по цялото дъно.
Намажете свинското месо със зехтина и го поставете върху солта в тавата.
След това поръсете с подправките розмарин, мащерка, чесън на прах и черен пипер...
06 Март
Пърленки с шарена солЗамесете гладко тесто от маята, брашното, солта и водата. Оставете го да втаса.
От него късайте парчета по 100 г всяко и разтегляйте с ръка. Мажете питките с мазнина и поръсете с шарена сол.
Изпечете пърленките в...
26 Септ.
1
Скариди, печени върху солНамазваме дъното на широк тиган с много малко зехтин и го загряваме на силен огън.
Разпределяме солта на един пласт с приблизителна дебелина 4 милиметра, така че да не се вижда повърхността на тигана.
Изчакваме да...
15 Дек.
Английска солАнглийска сол е ценен продукт, който има редица чудодейни здравословни качества. По своята същност английската сол е кристализиран магнезиев сулфат.
Магнезият е естествен минерал, който се съдържа във всички живи същества...
19 Февр.
1
Хималайска СолСолта е най-употребяваната подправка след захарта. По неписано правило българинът до 3 пъти повече сол от допустимите 3-5 мг дневно. Последствията от злоупотребата със сол могат да бъдат наистина много опасни.
За щастие...
25 Февр.
4
Морска СолМорската сол е естествен природен продукт, който се нарежда в челните места на един от най-значимите дарове, които морето може да ни предложи. В нейният състав има повече от сто минерални вещества, състоящи се от над 80 елемента...
03 Февр.
Домашна сланина с морска солСъдът, в който приготвяме сланината, не трябва да е много по-голям от количеството на сланината.
След като си изберем съда, нарязваме сланината по възможност с размерите на съда.
Нареждането трябва да стане по възможност...
17 Април
1