За да си направим бира вкъщи, която по нищо да не отстъпва на купешката, са необходими покълнали зърна. Те могат да са както овесени, така също и пшеничени или ръжени.
Зърната се накисват във вода и се оставят за пет дни в проветриво помещение. Температурата в това помещение не трябва да е повече от петнадесет градуса.
В момента, в който кълновете достигнат 1.5 от дължината на зърното, трябва да се сушат зърната. Ако искате по-светла бира, оставете зърната да прораснат още малко.
Зърната се сушат на въздух. Готовите зърна трябва да хрущят, ако ги сдъвчете, трябва да са сладки на вкус и бели на цвят. Зърната се смилат, като леко се напръскват преди това и с вода, за да не се превърнат в брашно.
За приготвяне на домашна бира е необходим хмел. Най-добри са хмеловите шишарки с тъмножълт цвят. Те се сушат под навес. За бира ви е необходима мека вода. Твърдата вода се кипи не по-малко от половин час, за да омекне.
Немалка роля за качеството на бирата има и маята. Може да използвате готова мая или да си направите сами от пресен хмел. Напълнете с пресен хмел емайлирана тенджера, залейте с гопеша вода и варете един час под капак.
Прецедете и на два литра прецедена течност добавете една супена лъжица сол, една чаена чаша захар, две чаени чаши пшенично брашно. Разбъркайте добре и оставете на топло за тридесет и шест часа. След това добавете два сварени и намачкани картофа и оставете на топло един ден. Прецедете, разлейте в бутилки и съхранявайте на студено.
За да направите класическа английска бира, залейте с гореща, но не вряла вода четири килограма смлени на едро покълнали овесени зърна.
Разбъркайте добре и оставете за три часа. Внимателно излейте водата, но не я изхвърляйте, и залейте зърната с дванадесет литра вряла вода. След три часа излейте водата, но я запазете.
Залейте с дванадесет литра студена вода, след два часа излейте водата и смесете с предишните две отвари, които сте запазили. Добавете единадесет килограма малтодекстрин, разтворен в около двадесет и пет литра топла вода, и разбъркайте. Добавете 400 грама мед и кипнете три пъти, като периодично сваляте от огъня.
Оставете течността леко да изстине и добавете 800 грама суха бирена мая, предварително разтворена в част от течността, разбъркайте и оставете на топло. Щом се появят мехурчета, излейте в буре, което оставете отворено три дни, след това затворете и след три седмици се насладете на превъзходна бира.
Коментари