Лято е. Горещо е. Не ви ли се иска да се разхладите с някой ароматен коктейл?
Предлагаме ви кратко пътешествие по света и някои от най-популярните освежителни напитки.
Куба и Мохито
Мохито е традиционната напитка на Куба и един от най-популярните коктейли в света. Съгласно оригиналната му рецепта се приготвя от ром, листа от мента и тръстикова захар.
Мястото, където предлагат най-доброто Мохито в Куба, е бар Floridita, който навремето е бил любимо място на Хемингуей.
Сингапур и Сингапурски слинг
Сингапурският слинг е създаден през 1915 година от Нгиан Тонг Бун, китайски барман, работещ в ресторанта Raffles в Сингапуре.
При посещенията си в страната редовни клиенти му били писателите Ръдиард Киплинг, Джоузеф Конрад и Съмърсет Моъм. Именно те чрез произведенията си разказали на света за Сингапурсия слинг.
Слингът е нещо като национална емблема на Сингапур.
Приготвя се от джин, коантро, черешово бренди, "Дом Бенедиктин", сок от ананас, гренадин, настойката "Ангустура битърс" и зелени лимони.
Дания и Аквавит
Аквавит произлиза от латинското "aqua vitae", което означава жива вода.
Аквавитът се дестилира от картофи и зърнени храни. Овкусява се със семена от ким, анасон, копър, резене, кориандър, райско зърно и др. Най-често напитката е с жълтеникав цвят. Но взависимост от това, колко дълго е отлежавала в дъбови бурета, варира от безцветен до светлокафяв. В Дания я пият още от XVI века.
Бразилия и Кайпириня
Кайпиринята е националният коктейл на Бразилия. Приготвя се от лайм, захар, лед и ликьор от захарна тръстика, който е познат като кашаса и е подобен на ракията. Съдържанието на алкохол в кашасата е около 40%.
За родно място на кашасата се смята бразилското градче Парати.
Ако имате път към Рио де Жанейро, посетете едно от тези две заведения Rio Scenarium и Casa da Feijoada, за да отпиете най-добрата Кайпириня в цяла Бразилия.
Испания и Сангрия
Сангрията е родом от Испания и се пие повече от туристите, отколкото от местните. С две думи това е сладко вино с плодове - портокали, ябълки, кайсии, манго. За пръв път е приготвено в областта Риоха преди 100 години.
Най-добрата Сангрия в Мадрид предлагат в Las Cuevas de Sesamo.
Япония и Саке
Саке е традиционна японска алкохолна напитка. В началото е била известна като напитката на знатните люде. Процесът на приготвяне наподобява този на бирата, но вкусът се доближава до този на ракията. Затова Сакето е известно и като японската ракия. Процентът му достига до 20%.
Сервира се по всички начини - студено, топло или горещо, в керамични бутилки, които японците наричат токури. Отпива се обаче от плитки чашки, наречени чоко.
Южна Корея и Соджу
Соджуто е корейска алкохолна напитка, дестилирана от ориз. За пръв се появила през 1300 год. по време на войната с Монголия. Наричат Соджуто корейската водка. Най-често алкохолният й процент е 14%. Освен от ориз, все по-често се дестилира и от картофи, пшеница или ечемик.
Италия и Негрони
Този коктейл е доста популярен в Италия. В началото на миналия век го е създал флорентинският аристократ граф Негрони. Към коктейл Американо той прибавил джин, а новата напитка получила неговото име - Негрони. Сега се приготвя също и с вермут и кампари.
Коментари