Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Заместители на алкохола при готвене

Заместители на алкохола при готвене

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
Заместители на алкохол при готвене

Алкохолът, независимо дали е вино, бренди или някакъв друг вид, е често срещан в много рецепти за готвене. Той подобрява вкуса и често му добавя нотка изисканост. Много хора, които не могат да пият напитки с висок градус по различни причини, все още могат да консумират ястия с алкохол, защото действителният алкохол се изгаря по време на процеса на готвене.

Въпреки това по една или друга причина понякога се налага да му се търси алтернатива. В тези случаи се изисква малко творчество, за да се направят тези ястия толкова добри, колкото и версията, която включва спиртни напитки.

Всъщност има много безалкохолни съставки, които могат да бъдат заместители на даден алкохол. И те често са съставки, които са срещани и такива, които вероятно вече имате на разположение в килера или хладилника. Някои алкохоли имат няколко елемента, които могат да бъдат използвани при замяната, така че когато правите това, можете да експериментирате и да решите кой вкус е най-добрият за вас.

Тук ще намерите списък на някои алкохоли, които се изискват в рецепти, както и безалкохолните съставки, които могат да бъдат използвани като заместители на алкохола.

Амарето

Заместители на алкохола при готвене

Думата всъщност е италианска и означава малко горчиво, но самият ликьор е сладък със силен бадемов аромат. Амарето се поднася сам като аперитив или след вечеря и често се добавя към кафе, но силния вкус на бадеми го прави популярен за добавяне при готвене. Най-лесният заместител е екстракт от бадеми. Тъй като той има много по-силен вкус, използвайте едва около ¼ от количеството на амарето, което се изисква.

Шампанско

Заместители на алкохола при готвене

Въпреки че думата шампанско не може да се използва, освен ако не съдържа грозде, отглеждано в региона на Шампан, това е всъщност пенливо вино. Именно заради това всякакви газирани плодови сокове ще се справят като заместител. Ябълките, гроздето или червените сокове работят добре в този случай.

Ликьор с вкус на кафе

Заместители на алкохола при готвене

Еспресото е чудесен заместител, когато една рецепта изисква такъв ликьор. Можете да го подсладите колкото и ако желаете.

Коняк

Заместители на алкохола при готвене

Тук би могло да се използва сок от праскови или кайсии, защото вкусът на коняка често е склонен да притежава плодова нотка.

Червено вино

Заместители на алкохола при готвене

Сокът от червени боровинки или гроздовият сок са добри заместители на алкохол като червеното вино. Но ако виното е за рецепта тип "фурна", опитайте да добавите доматен сок или дори зеленчуков бульон, за да придадете на храната по-богат вкус.

Ром

Заместители на алкохола при готвене

Може да се използва ванилов екстракт или безалкохолен ром. Ананасовият и ябълковият сок също са добри заместители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest