Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословните ползи от бяла дудула

Здравословните ползи от бяла дудула

Бяла черница

Билките се използват от векове в народната медицина. Тяхната целебна сила е позната на всички билкари, като голяма част от растенията се използват масово и във фармацията.

Наред с известни билки като лайката, мащерката, смрадликата, лавандулата и много други, има и такива, за които малцина са чували. Такава е и бяла дудула, позната и като бяла бубонка или бяла черница.

Може би най-популярна е с последното си име, тъй като навремето е била много почитана и брана от бабите и прабабите ни именно заради нейните целебни сили. Ето какво е важно да знаете за бялата дудула:

1. Бялата дудула или бялата черница е дърво, чиито корени са от Източна Азия. В България може да бъде срещнато както отглеждано, така и диворастящо. Няма особени температурни предпочитания, поради което може да се види и в северните, и в южните части на страната ни;

2. Бялата черница достига височина от около 15-30 м и има величествена широко разперена корона. Листата са назъбени, а плодовете му придобиват бял, розовеникав или червеникав цвят;

Бяла Дудула

3. От бялата черница се използват за лечебни цели както листата и плодовете, така и кората на дървото;

4. Листата на бялата дудула се берат от април до май, когато дървото е цъфнало. Изсушават се на сянка и се събират в хартиени пликове, които след това се съхраняват на проветриво място;

5. Плодовете се използват за лечебни цели единствено в прясно състояние. Те са богати на пектоза и пектин;

6. Ако си приготвите сок от плодовете на бяла дудула, той ще Ви подейства слабително и откашлящо. При децата се прилага при запек. Според повечето билкари действа ефективно при бронхити и при настинка;

Бубонки

7. Сред по-новите проучвания сокът от бяла дудула действа особено ефикасно при диабет, а отварата, направена от корените му, регулира менструацията;

8. Ако искате да си направите отвара от листата на бялата черница, трябва да залеете 2 с.л. от тях с 500 мл вряла вода. Оставят се да киснат поне 1 час, след което течността се прецежда и от нея се пие по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest