Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Уникална бира от лимец създадоха български учени

Уникална бира от лимец създадоха български учени

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Бира

По напълно нова технология българските учени от Селскостопанската академия създадоха бира от лимец по проекта Лимецът – древна иновация. Бирата, както и новата технология, тепърва ще навлизат в бизнеса по производство на бира.

Професор Валентин Бъчваров от Академията казва, че българската бира от лимец няма аналог в света, но все още няма да навлиза в масовата търговия.

Най-голямата трудност, пред която се изправили, е била свързана с обработването на лимеца. Тъй като зрънцето е прекалено малко в сравнение с това на хмела, се наложило пълно преустройство на фабриката.

Засега бирата от лимец ще се произвежда само от малки пивоварни. Пивото най-вероятно ще се продава на висока цена, но пък ще е по-полезно от познатата бира от хмел.

Отскоро голяма пивоварна започна да внася белгийска бира с името Абатска бира на българския пазар. Абатска бира е само една от разновидностите на белгийската марка Grimbergen, чийто символ върху бутилките е феникс.

В родната търговска мрежа вече ще се предлага пиво, което се произвежда и бутилира в град Мехелен в севернобелгийската провинция Антверпен.

Крафт Бира

Белгийската марка предлага 9 разновидности на бирата, а за начало в България ще се продава най-популярната – светла бира със златист цвят, леко плодов и хармоничен вкус, с алкохолно съдържание 6.7 процента.

Белгийската бира се различава с гъста и изобилна пяна с добра устойчивост, малки мехурчета и кремав цвят.

Тя има още специфичен вкус и сладко-горчив аромат заради вложените сладък корен, ананас и кайсии. Ароматът на бирата е интензивен и заради зрелите плодове и карамфил, мед, сладка папрат, нотки на пушен малц и цветен хмел.

Пивото се произвежда чрез топ ферментация – агресивен процес при достатъчно висока температура, която издига дрождите на маята на върха на бирената течност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest