понеделник, 31 август

Годжи Бери

4.1 от 112 Гласа

Една от тайните на азиатското дълголетие идва от Тибетските Хималаи и Северен Китай – Годжи Бери. У нас тези малки червеникави плодчета придобиват все по-голяма популярност макар и по цял свят да са ценени доста по-отдавна.

Годжи Бери или лиций е плодът на Lycium Barbarum или Lycium Chinense. Представлява азиатско растение от семейство Solanacea. Названието „годжи“ идва от китайското (gouqizi). Още в древен Китай Годжи Бери е високо ценено и употребявано в традиционната медицина заради ценните си съставки и свойства върху човешкото здраве.

Освен като лиции, тези полезни плодчета са известни като мерджан. Характеризират се със сладникав вкус и неутрален характер. Най-качествените плодове идват от тибетските Хималаи и в северен Китай. Отглеждането и разпространението на Годжи Бери отдавна е превърнато в индустрия, защото е сигурно, че плодовете на лиция лекуват и предпазват от редица клинични състояния и болести. Това е и причината да намира все по-големи почитатели по цял свят.

Смята се, че Годжи Бери се добива от над 600 години в Нинксия, в близост до плодородните земи на Жълта река. Именно тук растат най-качествените в цял Китай лиций заради което са титулувани „червените диаманти”. И до ден днешен традиционните китайските лечители използват плодовете от този регион с целебна цел. В района на Жълтата река лиций е дълбоко залегнал в традицията и културата на местните. В чест на плодчетата-чудо ежегодно се организират дори и пищни фестивали.

Плодчета Годжи Бери

Годжи Бери всъщност са изключително деликатни малки плодчета, поради което брането му е особено внимателно – извършва се само на ръка, за да не се нарани фината кожица на „червените диаманти”. Най-добре е да се консумират пресни, но поради деликатността и малкия си срок на годност в свежо състояние, Годжи Бери се сушат по-често на слънце или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци. На голяма надморска височина Годжи растат на свобода при естествени условия.

Известни са 2 вида - тибетско или хималайско Годжи Бери, според географския район, в който се произвеждат. Освен това през времето са се сдобили и с доста други интересни названия, като „търсач на удоволствия”, „плодовата виагра” и „скулптор на целулита”. Доказано е, че Годжи Бери ефикасно се справя с тези проблеми.

Състав и полезни вещества в Годжи Бери

Препоръчителната дневна доза консумация на Годжи Бери е около 30 грама. С това минимално количество обаче, нашият организъм си набавя повече витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от порция червено месо. Годжи Бери са буквално бомба от витамини, минерали и антиоксиданти.

Съдържат доста витамини от групата В и антиоксиданти, които предотвратяват вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките в нашето тяло и предизвикват стареене. Щедрото им съдържание на полизахариди спомага за функционирането на имунната система. Годжи Бери съдържа 18 вида аминокиселини и калий.

В най-общ вид лицият съдържа: 6 основни витамина, 11 основни елемента, 22 минерала, 18 амино киселини, 8 полизахариди, 6 монозахариди, 5 ненаситени мастни киселини (линоненола и алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли), 5 каротеноиди, вкл. бета каротен, лутеин и др., а и много фенолни пигменти (антиоксиданти).

В повечето плодове на Годжи Бери има доста калций - 112 мг./100 г, калий - 1130 мг./100 г, желязо - 9 мг./100 г, цинк 2 мг./100 г, селен - 50 мкг./100 г, рибофлавин - 1.3 мг./100 г, витамин С - между 29 и 148 мг./100 г и други. В 100 г Годжи Бери откриваме доста фитохимикали: 7 мг бета каротин, до 200 мг Зеаксантин и до 31% от теглото на пулпата полизахариди.

Избор и съхранение на Годжи Бери

Ако ви попаднат пресни и ненаранени плодове от лиций, не се колебайте и ги грабвайте веднага. Именно пресни Годжи Бери дават най-много на вашия организъм. За жалост обаче поради голямото му търсене и факта, че има много нежна външна обвивка, което го прави доста нетраен, се оказва почти невъзможно да попаднете на пресни плодчета.

Изградена индустрия за милиарди, която се занимава с отглеждане, съхраняване, обработка, пакетиране и дистрибуция на Годжи Бери. Днес в търговската мрежа може да откриете плодовете най-често пакетирани в прозрачна опаковка. Продават се в сушен вид по павилиони за ядки, има сок от Годжи Бери, екстракт и т.н. Цената на Годжи Бери остава сравнително скъпа – за 100 г плодове ще трябва да заплатите около 10 лв по будките. Все пак в сайтовете за интернет пазаруване се предлагат по изгодни оферти, като 11-12 лв за 250 г Годжи Бери.

Кулинарно приложение на Годжи Бери

Кулинарното приложение на Годжи Бери може да намери доста измерения, но все пак хапнати самостоятелно в прясно състояние, „червените диаманти” са най-ценни. Освен да се ядат сурови, Годжи Бери се консумират под формата на сок и дори вино, запарват като чай или да се приготвят като тинктура. Може да съчетаете Годжи Бери с мюсли, овесени ядки, кисело мляко, да ги сложите в салата, сладкиши, кремове и бисквити или десерти от грис.

Годжи Бери

Ползи от Годжи Бери

Една легенда разказва за китаец, живял 252 години само защото всеки ден си похапвал Годжи Бери. Дали е вярно или не, остава загадка, но доказано малките "щастливи ягодоплодни" са цяла аптека за здравето на човек. Те помагат за запазване младостта на вашата кожа, действа превантивно срещу сърдечносъдови проблеми и помагат цялостното укрепване на имунната система.

Като отличен адаптоген Годжи Бери укрепва организма и му помагат да се справи по-добре в условия на стрес. Освен това доказано, тези азиатски плодове са силно оръжие в борбата срещу рака. Ако сте подложени на химиотерапия или лъчево лечение, може да използвате плодовете на Годжи Бери, за да се защитите от спадане на нивото на белите кръвни телца и да увеличите ефекта от терапията.

Могат да предпазят кожата ви слънчево изгаряне, а големите количества витамин В и антиоксиданти са верен помощник на красивата външност и здравия организъм отвътре.

Смята се, че Годжи Бери повлияват положително метаболизма, като прочиства организма и спомага за намаляване на телесното тегло. Легендата за 252-годишният китаец може и да е вярна, след като и днес се смята, че лицият удължава живота.

Годжи Бери помага при астма, диабет, високо кръвно налягане и редица алергии. Има много благоприятно действие при неприятни симптоми като умора, безсъние, отпадналост, шум в ушите.

Типичен за китайската традиционна медицина е чаят, който се приготвя от листата на растението и от кората на корените му. Той има свойството да потиска действието на човешки патогенни бактерии и гъбички. Съществуват изследвания, които на 100% твърдят, че редовната консумация на Годжи Бери може да подобри либидото при мъжете и да върне самочувствието им на добри любовници.

Вреди от Годжи Бери

Съществуват и известни рискове при консумацията на Годжи Бери. Ако сте чувствителни към растения от семейство Картофови (Solanaceae), в които влизат картофи, домати и пиперки, е по-добре да избягвате хапването на иначе полезните плодчета. Ако сте предразположени към диария, газове и подуване на корема или моментното ви състояние е такова, също не е добре да приемате плодове от лиций.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Отзиви (20)

3
0
Отговор
Станимир

2015-04-08, Оценка 5.0 от 5 за Годжи Бери

Статията е мн.добра.Прочетох и отзивите.Като производител на ГОДЖИ БЕРИ,аз се уча всеки ден,но твърдя че знам мн.неща и ако някой има интерес бих му предложил от моята продукция.Отглеждам го ЕКО,без изкуствени торове и препарати.В момента го подготвям за новия сезон.Отглеждам го в двора си на село между Пловдив и Карлово.Целта ми е да го предлагам за консумация прясно,така е най-полезно.Най полезно е сутрин на гладно по-30 плодчета,но не повече.НЕ ПРЕКАЛЯВАИТЕ С ДНЕВНАТА ДОЗА!Може да получите в началото леко главозамайване,не се шокирайте,когато има детоксикация на организма,това е нормално.
Ето и номера ми:0889244717
13
1
Отговор
Кирев

2014-07-21, Оценка 5.0 от 5 за Годжи Бери

Имам си го на двора , расте като лудо , и още от първата година дава плод.
0
0
ТаняИ аз го имам ,расте като лудо (не зная как да го оформя), цъвти също много (с бледо лилави цветове), НОООООО не дава плод ! Някакъв съвет !?
7
0
Отговор
Димитър

2014-03-28, Оценка 5.0 от 5 за Годжи Бери

Ако се интересуване от разсад, който ще плододава още тази година:
0899353062
6
0
Отговор
иван

2014-01-17, Оценка 5.0 от 5 за Годжи Бери

спомага ли за образуване камъни в бъбреците
3
1
Отговор
митко

2013-12-05, Оценка 5.0 от 5 за Годжи Бери

ако може някой да ми помогне ям бери близо вече 3 месеца по 20гр на ден но незнам колко месеца да го консумирам дано някой ми отговори
4
0
mishaКолкото искаш но до 30 гр на ден
5
2
Отговор
Haide

2013-04-18, Оценка 3.0 от 5 за Годжи Бери

Май не бива да се консумира вечер или поне не след 17 ч., иначе ви очакват дълга безсънна нощ и стомашно разтройство:)
4
1
Отговор
регина

2013-04-08, Оценка 3.0 от 5 за Годжи Бери

ползвам го от скоро.харесва ми .ефект очаквам след трети месец ежедневна употреба.не бива да се превишава дневната доза.?0 плодчета за ежедневна доза са достатъчни.
0
0
МарияЕфектът идва след първия ден,защо пишете след три месеца.Какво Годжи ядете
4
1
Отговор
Roza

2013-04-05, Оценка 5.0 от 5 за Годжи Бери

Предполагам е много полезно, но аз вече 4-та вечер не мога да спя вечер...може би прекалих :))
0
0
Отговор
дора

2013-04-04, Оценка 5.0 от 5 за Годжи Бери

Аз го купих от селската /зеленчукова /борса в Дружба за 12 лева кг.
2
1
Отговор
Елена

2013-04-01, Оценка 3.0 от 5 за Годжи Бери

Полезно е сурово, това сушеното което ни го продават, кой знае с какво е обработвано и колко захар има.

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

  • Бери-бери
  • Прецакаха Холи Бери
  • Холи Бери иска второ дете

Свързани Рецепти

  • Смути с манго и годжи бери
  • Сурови веган бонбони с годжи бери

Тук виждаш статия за Годжи Бери от рубриката за различните продукти в Готвач.бг. Ако смяташ, че информацията за Годжи Бери е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от линка за контакт. Търсиш още информация за Годжи Бери? Пиши ни и нашите редактори ще разширят статията.