Кумкуат

Кумкуат

Кумкуат представлява многогодишно, вечнозелено цитрусово дръвче или храстче, достигащо до 150 см височина. Наименованието кумкуат на китайски език означава златен портокал. Плодът на кумкуата наистина прилича на портокал, но по размери се доближава до мандарина, дори е по-малък от нея. Растението е известно и като фортунела и кинкан.

Кумкуатът има гъсти клони, гланцирани зелени листа и бели или жълти цветове. Плодовете му са с кръгла (Fortunella japonica) или овална (Fortunella margarita) форма, малки, златистожълти, оранжеви или яркооранжеви. Дължината им достига от 3 до 4.5 см, а ширината – 2.5 см. Обвивката на плода е гладка, ароматна, и сладка на вкус. Плодът обикновено е разделен на 4 до 7 сектора, в които има между 2 и 5 семена. Плодовете могат да се ядат заедно с кората.

Кумкуатът цъфти през есента с красиви цветове, а плодовете узряват през февруари и март. Той има сладък, кисел сок и обикновено се отглежда трудно. Създават се и се отглеждат кръстоски между кумкуат и цитрусови растения – лаймкуат (лайм и кумкуат), мандаринкуат (мандарина и кумкуат), сънкуат (лимон и кумкуат) и т.н. На територията на Европа кумкуатът може да се открие само на остров Корфу и в Сицилия.

История на кумкуата

През 1912 година ботаниците обособяват кумкуата в отделен род Fortunella, тъй като кората му е по-тънка и сладка от другите цитрусови плодове. Родът се състои от четири вида, от които само един – хонконгската фортунела, се среща в дивата природа.

Растението се появява на остров Корфу едва след Първата световна война, но е култивирано в Китай още през Средновековието. По – късно в рода Fortunella е отделен и японският кинкан F. japonica, който въпреки названието си, също произхожда от Югоизточен Китай. Той също се оформя като неголямо дръвче с кръгли, дребни, яркооранжеви плодчета.

Плод Кумкуат

През годините се появяват много естествени и изкуствени междуродови хибриди. Ето защо понякога наричат растението китайска мандарина, а друг път златен портокал. В средата на ХІХ век Англичаните разпространяват кумкуата в Европа и днес той се култивира и отглежда в Китай и Индокитай, Япония, Флорида и Калифорния.

Съдържание на кумкуат

Кумкуатите са предпочитани от привържениците на здравословното хранене, тъй като са богати на минерални соли и витамини, а преди всичко на витамин С. Както останалите цитрусови плодове, така и кумкуат има ниско съдържание на калории. 100 г пресни плодове съдържат само 71 ккал. Екзотичният плод е източник на полезни вещества. Той е богат на фибри, съдържа витамини Е и пектин.

Ползи от кумкуат

Екзотичното растение е източник на полезни за здравето минерали. Кумкуат съдържа калций, мед, калий, манган, желязо, селен и цинк, витамини А, С и Е, диетични фибри, антиоксиданти като каротини, лутеин, зеаксантин, танини. Цитрусът съдържа добри нива на витамини от група В като тиамин, ниацин, пиридоксин, фолати и пантотенова киселина.

Отглеждане на кумкуат

Отглеждано в домашни условия това храстче достига от 60 см до 1 метър, в редки случаи и повече. Кумкуатът е светлолюбиво растение, затова трябва да му се осигури слънчево място, а през лятото е препоръчително да се изнася на открито. През зимата се прибира в прохладно светло помещение, с температура между 4 и 6 градуса.

През летните месеци е задължително обилното поливане на дръвчето. През зимата водата трябва да е умерена, но не бива да се допуска прекомерно овлажняване или пресъхване на субстрата. Растението трябва да се пулверизира редовно, особено през летните горещините, когато въздухът е много сух или през зимата, ако дръвчето е в помещение с парно.

Необходимо е кумкуат да се полива само с топла вода със стайна температура, тъй като листата на цитросовите растение окапват от студената вода. Всички издънки през пролетта се режат, а на всяко клонче се оставят не повече от три-четири млади летораста. Растението се размножава с резници.

След петгодишна възраст дръвчето може да се мести в по-голям съд. Препоръчително е да се пресажда на всеки 2 – 3 години. Като най-добре е това да се прави през март. През пролетта и лятото кумкуатът трябва да се подхранва 2 – 3 пъти месечно с минерални торове, дървесна пепел или течен тор. През есента и зимата торенето се извършва по-рядко – веднъж месечно.

Кумкуат в кулинарията

Супа с Кумкуат

Плодовете на кумкуата са кисели и много ароматни. Могат да се консумират сурови, заедно с обелката или преработени. Благодарение на свежия си вид и малкия си размер кумкуатът е измежду предпочитаните коктейлни плодове. Понякога той може да замени маслинката в мартинито. Освен че декорира коктейлите, кинканът допълва отлично вкуса им. Портокаловият вкус в мартинито, лесно може да се подмени с фортунела. В джина с тоник пък кумкуатът измества лимона.

От кумкуатите се правят вкусни мармалади, конфитюри, компоти, сокове и тинктури. Екзотичният плод се употребява като добавка към сладоледи или плодови салати. Използват се и за приготвяне на желета, джемове, за подобряване вкуса на блюдата от риба и птици. Може да послужи за украса на торти или за оригинална декорация на ястия.

От този малък плод лесно се приготвя пикантен сос за печени меса. Нарязан на тънки колелца, кумкуатът се съчетава перфектно с аспержи и свинско. Без съмнение той има разнообразни кулинарни приложения – освен суров, може да се консумира сушен, захаросан, под формата на сладко, ликьор, ракия и т.н.

Цитросовият плод има тонизиращо и освежаващо действие. Сокът от кумкуат, смесен с гореща вода, облекчава болките в гърлото. Кумкуатът спокойно може да се включи в диети. Разбира се, в суров вид, а не захаросан или в конфитюр.

Кумкуатите подобряват храносмилането, освежават и зареждат организма с енергия. Плодовете имат бактерицидно действие, използват се за лечение на гъбични инфекции и заболявания на дихателните пътища.

Съставките, които съдържа кумкуатът, помагат за намаляване на риска от развитие на рак, диабет, дегенеративни заболявания и инфекции. Освен това растението има противовирусни и противоракови свойства и помага за предотвратяване на нервно-дегенеративни заболявания, артрит, диабет и др.

Както споменахме, това интересно растение намира широка употреба в кулинарията. Със своите леко горчиви и кисели плодчета кумкуатът лесно успява да спечели любителите на пикантните вкусове. Ако обаче не си падате по горчиво-киселата нотка, можете да притъпите вкуса на плода с мед, захар или други подправки.

Рецепта за смути от кумкуат

кумкуат – 8 бр., лед – 1 ч.ч., лимонов сок – 2 с.л., мед – 1 с.л., канела – по желание

Начин на приготвяне: Измийте добре кумкуатите и ги поставете в купата на блендера заедно с леда и лимоновия сок. Смелете всички съставки. Подсладете полученото смес с мед и разбъркайте. Сервирайте смутито в стъклени чаши. По желание можете да поръсите с малко канела.

Със сигурност този екзотичен плод не би се понравил на всеки, но пък разнообразяването на ежедневното меню с него Ви гарантира отлично здраве, по – свеж и тонизиран вид.

5 4
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес