сряда, 1 октомври

Хрян

4 от 9 Гласа

Хрянът е растение, което се използва както като зеленчук, така и смлян като подправка. Огромни са ползите от хряна за човешкото здраве. Той има специфичен силен вкус, който не се харесва от много хора, но полезните вещества в това коренолодно са безспорни. Хрянът по своята същност е многогодишно растение от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), в което влизат и синапът и различните видове зеле.

Растението на хряна достига 1.5 метра на височина и се отглежда главно заради големия си бял заострен корен, който се консумира най-често. В по-редки случаи и листата се използват за консумация, като предимно са предпочитани за овкусител на сладка, конфитюри и мармалади.

За родина на хряна се счита Югоизточна Европа. От там постепенно той се е разпространил из цяла Европа. Хрянът се среща в див вид в европейската част на Русия, в Кавказ, в Сибир и в Далечния изток. Хрянът вирее добре предимно на влажни места в долчинките и по бреговете на реките. Сравнително неотдавна хрянът е определен като култура и сега се отглежда повсеместно като хранително, лекарствено и декоративно растение.

Състав на хряна

Хрянът е богат на много полезни вещества. Корените на хряна съдържат синапено масло, захар, аскорбинова киселина, богати са на минералните соли на калий, натрий, сяра, калций, фосфор, магнезий, хлор, желязо, мед и органични съединения.

Аскорбиновата киселина се съдържа в листата на хряна 3 пъти повече, отколкото в корените. Благоприятно действие върху човешкия организъм оказват съдържащите се в хряна летливи вещества – фитонциди, способни да убиват болестотворните микроби, дават на хряна бактерицидни свойства. Прясно изстисканият сок, приготвена каша от корените на хряна и водните запарки се прилагат като антимикробно средство, за гаргара при възпаление на устната кухина и глътката.

Избор и съхранение на хрян

Корените на хрян се използват в прясно състояние, защото в сушено губят своя аромат. Той не е като другите билки, които могат да запазват полезните си качества както в сушено, така и замразено състояние. Два са начините, чрез които може да запазите хряна в пресен вид. Първият е като вкопаете корените в пясък - така издържат до един месец. Другият вариант е да го пасирате на каша и да го залеете с оцет, олио, сол и една лъжичка мед. Затворете всички в стъклен буркан.

Хрян

Кулинарна употреба на хряна

Хрянът има широко приложение в кулинарията, но само в прясно състояние. Както стана ясно изсушеният хрян губи своите качества и най-вече - характерния си аромат. Точно поради същата причина не се подлага на термична обработка, а се добавя в самия край на готвенето на ястията. Хрянът е много популярна подправка за редица сосове, които се приготвят от настърган хрян и млечни или кисели продукти.

Хрянът е една от традиционните подправки за готвене на телешко варено, студено печено месо, варени свински крачета и други. Хрянът има силно изразени консервиращи свойства, поради което намира приложение и при приготвянето на туршии и любимото в България кисело зеле.

Наземната част на хряна може да се използва като заместител на известната японска подправка уасаби.

Ползи от хряна

В миналото хората са поставяли листа от пресен хрян върху абсцеси за бързо оздравяване. При оттоци на шийните жлези са правели компреси с хрян и ряпа, взети в равни количества и настъргани на ренде. При главоболие и отравяне са мирисали настърган хрян. Той е бил смятан за едно от най-добрите противоскорбутни средства: сварявали са настъргания хрян в квас от захарно цвекло и са правили гаргара в устата по 4 пъти на ден.

Лечебните свойства на хряна са известни от векове, когато той се е прилагал за лечение на скорбут и проказа. От хрян се добива алилсинапеното масло, което се съдържа в листата и корените. Това масло има мощно бактерцидно действие, убива много видове микроби буквално за няколко минути. В корените на хряна има и лизоцим, което е белтъчно вещество с действието на антибиотик. У здравия човек лизоцимът се съдържа в слюнката, в лигавиците на устата и очите.

При болестни състояния обаче това вещество се разрушава и хрянът помага за възстановяването на запасите от него. Хрянът повлиява добре простуда и грип, като е добре да се поема пресен сок от корените мус добавка на мед. Освен това хрянът благоприятства лечението на заболявания на дихателните пътища, а дъвченето на парче хрян унищожава бактериите, които предизвикват кариес. Хрянът убива бактериите и при болести на стомашно-чревния тракт. Компресите с хрян действат отлично и при болести на ставите.

При високо кръвно, виене на свят и болки в гърдите приложете следната рецепта: залейте хрян с водка за 24 часа. В емайлиран съд с дървена лъжица се смесват по 1 чаена чаша сок от моркови, ряпа, червено цвекло, мед, получената настойка, която също трябва да бъде 1 чаена чаша, също и сокът от 1 лимон. Приема се 3 пъти на ден по 1 супена лъжица преди ядене в продължение на 2 месеца. Сместа стои в хладилник, добре затворена. В 1/2 л вода се слагат 2 супени лъжици мед, 2 супени лъжици оцет и 20 скилидки чесън. Сместа ври на бавен огън в продължение на 1/2 час. Кисне 1 час и се прецежда. Приемат се по 2 супени лъжици 3 пъти на ден преди ядене. Тази рецепта помага и при виене на свят и болки в гърдите.

Хрянът се използва при камъни в пикочния мехур, ревматизъм, подагра и заболявания на дихателните органи с влажна кашлица. Това целебно кореноплодно има изразено противослузесто свойство, очиства организма от слуз, отпушва задръстванията в него. Усилва работата на стомашно-чревния тракт, повишава апетита, спомага за намаляване на киселинността, използва се при заболявания на жлъчния мехур и атония на дебелото черво.

Вреди от хряна

Ако прекалим с употребата на хрян, това може да има и отрицателно влияние върху човешкия организъм. Прекомерната употреба на хрян не се препоръчва, защото алилизотиоцианатът дразни лигавицата на стомаха и червата и понякога може да предизвика дори нервно разстройство.

Отзиви (2)

  • 0
    0
    Отговор
    Лазар

    2012-12-11, Оценка 5 от 5 за Хрян

    Най-ценната съставка на хряна е летливото масло.Действието му се запазва като почистения и обелен корен се настъргва на най-ситното ренде и се смесва с зехтин или слънчогледово масло до получаването на кашица. След това се добавя лимонов сок и сол на вкус. Получената подправка се ползува директно. Не се поставя в горещи ястия защото летливото масло изветрява и няма ефект от хряна за здравето.
  • 0
    0
    Отговор
    koko

    2012-11-11, Оценка 5 от 5 за Хрян

    за първи път ям хрян и мога да кажа че е супер готин браво на зеленчука.

Намираш се публикация за Хрян от категорията за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако мислиш, че информацията за Хрян е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формата за контакт. Търсиш допълнителна информация за Хрян? Пиши ни и нашите автори ще разширят категорията.