Мащерка

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9484
сушена мащерка

Изглеждаща деликатно подправка с наситен аромат, мащерката е прекрасно допълнение към постен боб, яйца, месни и зеленчукови ястия. Изсушената мащерка е достъпна целогодишно в магазините и гарантира уникален аромат, който има приложение в кулинарията и ароматерапията.

Мащерката има ползи и приложения, които са много. Заедно с около шестдесетте си разновидности, включващи френска мащерка, лимонова мащерка, портокалова мащерка и сребриста мащерка, е сигурно, че тази подправка ще добави благоухание в живота ни.

По своята същност мащерката (Thymus) е род от около 350 вида ароматни многогодишни тревисти растения и малки храсти.

Тяхната височина достига до 40 см и се срещат диворастящи в Европа, Северна Америка и Азия. Листата на мащерката са накъдрени, с елипсовидна форма и много малки по размер. Горният лист е зелено-сивкав на върха си, а долната му част е бяла на цвят. Имат тънки стебла, а цветовете могат да са лилави, бели, розовикави и представляват гъсти терминални съцветия с неравни чашки с триделна горна устна и цепната долна устна.

История на мащерката

Мащерката идва от райони като Азия, южна Европа и средиземноморските региони. Латинското наименование на френската мащерка е познато като Thymus vulgaris. Мащерката се е използвала още от древни времена заради своите кулинарни, ароматни и медицински свойства. Древните египтяни са я използвали като балсамиращ агент, за да запазят мумифицираните си фараони.

В древна Гърция мащерката е била много популярна и широко използвана заради ароматните си качества, като се е горяла като тамян в свещените храмове. Тази подправка е била известна и като символ на куража и храбростта, което продължило чак до края на Средновековието. Жените са връчвали на рицарите си като символа на смелостта им шал, на който е избродирана пчела и в който е увит стрък мащерка.

Видове мащерка

- Обикновена мащерка (T. vulgaris) - масово използвана зелена подправка, идваща от Средиземноморието. Вирее най-добре на добре отводнени почви и места, огрени от слънчеви лъчи;

- Кимова мащерка (T. herba-barona) - има двустранно приложение, като се използва едновременно в кулинарията като подправка и в градинарството, като декоративно растение. Характеризира се с изразен и силна миризма на ким;

- Цитрусова мащерка (T. x citriodorus) (T. pulegioides x T. vulgaris) - изключително интересен ароматен вид, който се използва предимно за подправка. Сортовете мащерка са селектирани с миризмата на различни цитрусови плодове;

- Дива мащерка (Thymus serpyllum) и Мъхнатата мащерка (T. pseudolanuginosus) - не се използват за подправки, но намират широко приложение като декоративни и лечебни растения.

Състав на мащерката

Билката мащерка

Мащерката е подправка, богата на различни нутриенти. Тя е много добър източник на желязо и манган, както и на калций и диетични фибри. Мащерката съдържа и разнообразни флавоноиди, включително и апигенин, нарингении и тимонин. Те увеличават антиоксидантния капацитет на мащерката, и в комбинация със статута й на добър източник на манган, й дават висока позиция в списъка на антиоксидантни храни.

Мащерката изобилства от етерични масла, тимол, флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества и др.

Избор и съхранение на мащерката

- Винаги, когато е възможно, избирайте прясна мащерка вместо изсушена, тъй като тя е по-благоуханна;

- Листата на прясната мащерка трябва да са свежи и ярко зеленикаво-сиви, а стъблата твърди;

- Предпочитайте органично отглеждана мащерка;

- Прясната мащерка трябва да се съхранява в хладилника в хартиена кърпа;

- Изсушената мащерка се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място.

Кулинарна употреба на мащерка

Мащерката е подправка със специфичен и нежен аромат и вкус, което навярно е и причината, тя да е обикната от френското кулинарно майсторство. Французите обичат комбинацията между мащерка заедно със стрък магданоз и дафинов лист, която е любима за овкусяване на бульони, яхнии с месо и супи със зеленчуци.

Когато използвате мащерка за готвене:

- Винаги добавяйте мащерката в началото или средата на готвенето, за да й дадете възможност да отдели етеричните си масла;

- Добавяйте мащерка в любимия си сос за спагети, макарони или всякакъв друг вид паста;

- Прясната мащерка е чудесна добавка за всякакви ястия с боб.

- Подправяйте с мащерка супите и яхниите си;

- Когато варите или правите риба на пара, добавете няколко стръка прясна мащерка;

- Мащерката е добра подправка за печено месо, ако искате да му придадете доза изтънченост.

Подправка мащерка

Ползи от мащерката

Мащерката е позната в историята ни с използването в народната медицина във връзка с дихателни проблеми и болки в гърдите, включително кашлица, бронхит и наплив на кръв в гърдите;

- Богата е на ценни съставки и антиоксиданти. Тимолът е основната съставна част на летливото масло на мащерката, чиито поддържащи здравето ефекти са отдавна документирани. В изследвания, проведени върху плъхове, е установено, че тимолът защитава и значително увеличава процента здравословни мазнини, намиращи се в клетъчните мембрани и в други клетъчни структури.

- Предпазва от микроби. Компонентите на летливото масло на мащерката са показали, че имат антимикробна дейност срещу някои бактерии и гъбички. Staphalococcus aereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli и Schigella sonnei са само някои от видовете, срещу които мащерката е доказала своето антибактериално действие;

- Запарката от мащерка се използва за жабурене на устата или гаргара на гърлото; тя помага при гингивит, възпалено гърло, болка в зъбите и пародонтоза. Маслото от мащерка много често се използва в стоматологията;

- Запарката от мащерка е и много ценен помощник на хората, страдащи от язва, гастрит и колит;

- При главоболие фитотерапевтите препоръчват бани на главата с топла настойка от мащерка. След бръснене мъжете може да ползват отвара от мащерка, защото освен хигиенно, тя има антсептично и освежаващо действие.

Ето някои от най-популярните терапевтични ефекти на мащерката:

при кашлица, респираторни инфекции, бронхит, магарешка кашлица.

Мащерката е призната в Германия като официално средство за лечение на настинки, респираторни инфекции, бронхит и магарешка кашлица. Мащерката съдържа флавоноиди, които отпускат мускулите на трахеята, свързани с кашлица и възпаление.

Рецепта за чай при упорита кашлица: Сложете 2 чаени лъжички прясна или суха мащерка в чаша преварена вода. Оставете да се влеят за 10 до 15 минути. Прецедете и пийте чая от мащерка.

цъфтяща мащерка

Известният ботаник Джеймс Дюк, автор на книгата "Зелената аптека", казва, че етеричното масло от мащерка е помогнало за намаляване на спазмите на гърба.

Сърдечните заболявания често се появяват поради хронично възпаление, а мащерката е едно от решенията, които ефективно се борят с този проблем в цялото тяло, чрез силната антиоксидантна защита, която има.

Мащерката има и специфични и много интензивни противовъзпалителни свойства, което я прави ефективно средство за защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Една чаена лъжичка сушена мащерка на ден е достатъчна, за да се възползвате от тези ползи.

Можете да я поставите в салати, в кисело мляко, върху филийки хляб, намазани с малко масло. Подходяща е за всякакви топли сандвичи или пък хапки.

Поради антибактериалните си свойства с много широк спектър на действие, мащерката е полезна при лечение на кожни проблеми и особено при акне. Той е дори по-ефективен от кремовете против акне и се понася много по-добре. Голямата полза е, че естествен продукт и не предизвиква алергични реакции. В допълнение, противовъзпалителният компонент, който мащерката има, работи много добре.

Здравето на костите е много важно. Мащерката е отличен източник на витамин К, калций, желязо, манган, както и други витамини и минерали, които помагат за поддържането на здрави кости. Една чаена лъжичка сушена мащерка, консумирана ежедневно, е голямата тайна.

Една от пренебрегваните причини за умора е недостигът на желязо. Липсата на желязо води до това необяснимо състояние на умора. Мащерката е надежден източник на желязо и ежедневната консумация на мащерка ефективно поддържа тази нужда.

Някои експерти препоръчват компреси с чай от мащерка и при леки случаи на конюнктивит, дразнене в очите, причинени от химикали или контактни лещи. Чаят успокоява възпалението, усещането за парене и успокоява зачервените очи.

Противопоказания при употреба на мащерка

Бременните жени, пациентите с хронични заболявания или тези, подложени на лечение с определени лекарства, трябва да говорят с лекаря си, преди да използват чай от мащерка.

Въпреки че няма сериозни странични ефекти, в зависимост от здравето на човека, това може да причини някои неприятни симптоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
56
45
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Miss Tasty
Miss Tasty
обожавам тази подправка - слагам я най-вече на картофи и в марината за месо, но и на чай е много много приятна и ароматна
22.03.2020 10:18