вторник, 2 септември

Мащерка

4,6666666666667 от 9 Гласа

Изглеждаща деликатно подправка с наситен аромат, мащерката е прекрасно допълнение към боб, яйца, месни и зеленчукови ястия. Изсушената мащерка е достъпна целогодишно в магазините и гарантира уникален аромат, който има приложение в кулинарията и ароматерапията.

Мащерката е подправка с широк спектър от приложения и ползи за човек. Заедно с около шестдесетте си разновидности, включващи френска мащерка, лимонова мащерка, портокалова мащерка и сребриста мащерка, е сигурно, че тази подправка ще добави благоухание в живота ни.

По своята същност мащерката (Thymus) е род от около 350 вида ароматни многогодишни тревисти растения и малки храсти.

Тяхната височина достига до 40 см и се срещат диворастящи в Европа, Северна Америка и Азия. Листата на мащерка са накъдрени, с елипсовидна форма и много малки по размер. Горният лист е зелено-сивкав на върха си, а долната му част е бяла на цвят. Имат тънки стебла, а цветовете могат да са лилави, бели, розовикави и представляват гъсти терминални съцветия с неравни чашки с триделна горна устна и цепната долна устна.

История на мащерката

Мащерката идва от райони като Азия, южна Европа и средиземноморските региони. Латинското наименование на френската мащерка е познато като Thymus vulgaris. Мащерката се е използвала още от древни времена заради своите кулинарни, ароматни и медицински свойства. Древните египтяни са я използвали като балсамиращ агент, за да запазят мумифицираните си фараони.

Билка мащерка

В древна Гърция мащерката е била много популярна и широко използвана заради ароматните си качества, като се е горяла като тамян в свещените храмове. Тази подправка е била известна и като символ на куража и храбростта, което продължило чак до края на Средновековието. Жените са връчвали на рицарите си като символа на смелостта им шал, на който е избродирана пчела и в който е увит стрък мащерка.

Видове мащерка

- Обикновена мащерка (T. vulgaris) - масово използвана зелена подправка, идваща от Средиземноморието. Вирее най-добре на добре отводнени почви и места, огрени от слънчеви лъчи;

- Кимова мащерка (T. herba-barona) - има двустранно приложение, като се използва едновременно в кулинарията като подправка и в градинарството, като декоративно растение. Характеризира се с изразен и силна миризма на ким;

- Цитрусова мащерка (T. x citriodorus) (T. pulegioides x T. vulgaris) - изключително интересен ароматен вид, който се използва предимно за подправка. Сортовете са селектирани с миризмата на различни цитрусови плодове;

- Дива мащерка (Thymus serpyllum) и Мъхнатата мащерка (T. pseudolanuginosus) - не се използват за подправки, но намират широко приложение като декоративни и лечебни растения.

Състав на мащерката

Мащерката е подправка, богата на различни нутриенти. Тя е много добър източник на желязо и манган, както и на калций и диетични фибри. Мащерката освен това съдържа и разнообразни флавоноиди, включително и апигенин, нарингении и тимонин. Те увеличават антиоксидантния капацитет на мащерката, и в комбинация със статута й на добър източник на манган, й дават висока позиция в списъка на антиоксидантни храни.

Мащерката изобилства от етерични масло, тимол, флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества и др.

Избор и съхранение на мащерката

- Винаги, когато е възможно, избирайте прясна мащерка вместо изсушена, тъй като тя е по-благоуханна;

Подправка мащерка

- Листата на прясната мащерка трябва да са свежи и ярко зеленикаво-сиви, а стъблата твърди;

- Предпочитайте органично отглеждана мащерка;

- Прясната мащерка трябва да се съхранява в хладилника в хартиена кърпа;

- Изсушената мащерка се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място.

Кулинарна употреба на мащерка

Мащерката е подправка със специфичен и нежен аромат и вкус, което навярно е и причината, тя да е обикната от френското кулинарно майсторство. Французите обичат комбинацията между мащерка заедно със стрък магданоз и дафинов лист, която е любима за овкусяване на бульони, яхнии и супи.

Когато използвате мащерка за готвене:

- Винаги добавяйте мащерката в началото или средата на готвенето, за да й дадете възможност да отдели етеричните си масла;

- Добавяйте мащерка в любимия си сос за спагети, макарони или всякакъв друг вид паста;

- Прясната мащерка е чудесна добавка за всякакви ястия с боб.

- Подправяйте с мащерка супите и яхниите си;

- Когато варите или правите риба на пара, добавете няколко стръка прясна мащерка;

Мащерка

- Мащерката е добра подправка за печено месо, ако искате да му придадете доза изтънченост.

Ползи от мащерката

Мащерката е позната в историята ни с използването й в природната медицина във връзка с дихателни проблеми и болки в гърдите, включително кашлица, бронхит и наплив на кръв в гърдите;

- Богата е на ценни съставки и антиоксиданти. Тимолът е основната съставна част на летливото масло на мащерката, чиито поддържащи здравето ефекти са отдавна документирани. В изследвания, проведени върху плъхове, е установено, че тимолът защитава и значително увеличава процента здравословни мазнини, намиращи се в клетъчните мембрани и в други клетъчни структури.

- Предпазва от микроби. Компонентите на летливото масло на мащерката са показали, че имат антимикробна дейност срещу някои бактерии и гъбички. Staphalococcus aereus, Bacillus subtilis, Escherichia coli и Schigella sonnei са само някои от видовете, срещу които мащерката е доказала своето антибактериално действие;

- Запарката от мащерка се използва за жабурене на устата или гаргара на гърлото; тя помага при гингивит, възпалено гърло, болка в зъбите и пародонтоза. Маслото от мащерка много често се използва в стоматологията;

- Запарката от мащерка е и много ценен помощник на хората, страдащи от язва, гастрит и колит;

- При главоболие фитотерапевтите препоръчват бани на главата с топла настойка от мащерка. След бръснене мъжете може да ползват отвара от мащерка, защото освен хигиенно, тя има антсептично и освежаващо действие.

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

Тук виждаш публикация за Мащерка от рубриката за различните подправки и билки в Готвач.бг. Ако си на мнение, че информацията за Мащерка е непълна или неточна, можеш да ни пишеш от формуляра за контакт. Търсиш още информация за Мащерка? Пиши ни и нашите редактори ще разширят рубриката.