Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ГергьовчеГергьовчето е източник на холин, флавони, анемонин, каротин, кверцетин.
Отглеждане на гергьовче
Гергьовчето определено е от растенията, които радват окото....
09 Юли
Питка за ГергьовденПриготвя се закваска от маята, натрошена в топло прясно мляко със захарта и малко брашно. Оставя се да шупне за 10 минути.
Щом шупне, сипваме в средата на пресято брашно, добавят се останалите продукти, като се отделя...
06 Май
3
Цветна пита за ГергьовденВ 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята с лъжица захар и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното оформено като кладенче, добавя се останалото прясно мляко, сол, олио, киселото мляко с разбит в него бакпулвер...
06 Май
2
Агнешко дробено за ГергьовденАгнешкият набор се изкисва в студена вода 2-3 часа, за да излезе кръвта.
Сварява се в тенджера под налягане в 1 литър подсолена вода заедно със зърната черен пипер и бахар около 45-50 мин. След това се нарязва на парченца...
18 Април
Плетена пита за ГергьовденНатрошава се маята в хладка вода със захарта, разбърква се и оставяме да се активира. С останалите продукти, без изварата, се замесва средно меко тесто.
Покрива се с фолио и оставяме на топло да втаса 40-50 минути. Разделя...
06 Май
Питка цвете за ГергьовденОт изброените продукти се замесва тесто, покрива се и се оставя да втаса за 20 минути. Премесва се отново и се дели на 8 равни части. Седем от тях се разточват на еднакви кори с големината на чиния.
Всеки се намазва обилно...
06 Май
Усукана питка за ГергьовденЗамесете тестото, като се стараете да бъде много хубаво омесено. Колкото по-дълго го месите, толкова по вкусна става питката.
Оставете го да втаса, след което разделете на пет еднакви части, около 380 грама всяка. Останалото...
29 Ноем.
Разкошно мезе за ГергьовденИзмиваме добре агнешките дреболийки.
Поставяме ги в тенджера с подсолена вода, като добавяме и дафиновия лист и черния пипер.
Оставяме ги да врят до готовност.
След като са добре сварени, отцеждаме от водата и нарязваме...
05 Май
Празнична пита за ГергьовденЗатоплете леко прясното млякото и в 100 мл от него разтворете маята и захарта и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче.
В него сипете яйцето, олиото, останалото прясно...
07 Май
Питка подарък за ГергьовденПърво активирам маята, след което разбивам яйцата с останалото мляко и добавям при пресятото брашно. Замесвам средно твърдо тесто, което оставям да втаса.
Tестото разделям на 5 топки и всяка разточвам на обла кора. Редя...
07 Май
7
Агнешка супа за ГергьовденНарежете агнешкото месо на дребни парчета, залейте със студена вода, кипнете и сварете до омекване на тих огън. Посолете и добавете ситно нарязания лук, ориза и маслото.
Овкусете с кубчето бульон, чубрицата, наситнен магданоз...
06 Май
Засаждане и отглеждане на гергьовчеОще едно важно условие при отглеждането на гергьовчето е да го пресаждате в по-големи саксии на период от 1-2 години....
30 Окт.
Пухкава празнична питка за ГергьовденПухкава празнична питка за Гергьовден е звездата на празничната гергьовска трапеза....
06 Май
Питка с масло за ГергьовденВ хладка вода разтворете маята заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Покрийте съда и го оставете на топло за 10-15 минути.
Погасете содата в киселото мляко.
Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте...
06 Май
Празнична пита агънце за ГергьовденЗатоплете прясното мляко и го разбъркайте с маята, захарта и брашното, докато се получи консистенция на боза.
Оставете маята да се активира.
След като маята е шупнала, добавете 3 цели яйца, 1 жълтък (а белтъка отделете...
06 Май
Печено агнешко месо за ГергьовденСлед 15 минути отстранете фолиото и запечете печеното агнешко месо за Гергьовден до хубава червена запечена коричка....
07 Май
Пъстра зелена салата за ГергьовденИзмиваме салатите, отцеждаме и подсушаваме листата им. Накъсваме ги на парченца, като оставяме по няколко листа за аранжиране.
Краставицата и репичките нарязваме на тънки шайби. Чери доматите режем на четвъртинки....
08 Май
Традиционна агнешка супа за ГергьовденАгнешкото месо се измива и нарязва на малки парчета. Залива се с 1.600 мл. агнешки бульон или с хладка вода и се оставя да заври на силен огън. Обираме с решетъчна лъжица пяната, която се е образувала по повърхността. Оризът...
06 Май
1
Агнешка дроб сарма за ГергьовденАгнешкият комплект, който съдържа агнешки бял и черен дроб и сърце, се сварява до готовност.
Този процес трае около 1 час, след което бульонът се запазва. Прецеждаме го и го използваме в ястието.
Сварените до омекване...
06 Май
Подходящи Десерти за ГергьовденВ горната галерия вижте някои вкусни и лесни десерти за Гергьовден, с които да изненадате вашите гости на празника....
06 Май