Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Питка за Голяма ЗадушницаПитка за Голяма Задушница
10 Февр.
Маята разбъркваме в топла вода с 1 лъжица захар и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното и с останалите продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса 50 минути, за да удвои обема си. От тестото се късат...
Малки хлебчета за Голяма задушницаМалки хлебчета за Голяма задушница
22 Февр.
След това включете фурната на 180 градуса и сложете хлебчетата за Голяма задушница да се пекат до готовност....
Варено жито за Голяма ЗадушницаВарено жито за Голяма Задушница
18 Дек.
4
Вареното жито за Голяма Задушница е готово....
Питки с прясно мляко за Голяма ЗадушницаПитки с прясно мляко за Голяма Задушница
18 Февр.
Замесете меко тесто от продуктите за него, изписани по-горе. Поставете тестото в намазан с олио подходящ съд, завийте със стреч фолио и дебела кърпа, оставете за един час на топло да удвои обема си. Върху намазан с...
Днес е Голяма ЗадушницаДнес е Голяма Задушница
18 Февр.
1
В Българския църковен календар има три важни Задушници - Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова Задушница. Освен тях паметта на мъртвите се почита и на Спасовден....
Варено жито за Задушница с дребни сладкиВарено жито за Задушница с дребни сладки
05 Март
Накиснете житото за 1-2 часа в студена вода. После го измийте и налейте 1-1.5 л вода, варете на слаб огън, като разбърквате от време на време. Готово е, когато зрънцата се отворят и омекнат. Свалете от котлона и ако има...
Раздаваме варено жито на Голяма ЗадушницаРаздаваме варено жито на Голяма Задушница
18 Февр.
На Голяма Задушница християните раздават варено жито, домашен обреден хляб и вино за починалите си близки....
Питка за ЗадушницаПитка за Задушница
18 Февр.
В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята и се разбърква със захарта. Оставя се на топло 40 минути да удвои обема си. Тестото се разделя на две части, като първата се разделя на 8 топчета, едно за малките листенца...
Хлебчета за задушницаХлебчета за задушница
11 Юни
Загряваме си фурната на 200 градуса и печем хлебчетата за задушница за 20-25 минути. Охлаждаме готовите питки върху решетка....
Жито за ЗадушницаЖито за Задушница
03 Март
Житото се измива на течаща вода и се отцежда. В тенджерка се залива със студена вода и на умерен огън се вари до готовност, като по време на вареното пяната се изхвърля със решетъчна лъжица. Когато зрънцата се пукнат,...
Голяма сармаГоляма сарма
05 Март
Наливаме зелев сок до покриване на голямата сарма. Покриваме голяма сарма с фолио и печем на 200°C за около 90 мин. След това премахваме фолиото и запичаме за 5 мин....
Голяма кренвиршкаГоляма кренвиршка
11 Септ.
Голямата кренвиршка е много вкусна....
Голяма погачаГоляма погача
14 Март
2
Пресява се брашното със сито в голяма тава. Прави се кладенче в средата и се счукват яйцата, изсипва се маята, олиото и солта....
Голяма кашкавалкаГоляма кашкавалка
27 Дек.
Печете Голямата кашкавалка във фурна на 160 градуса за около 50 минути до получаване на златист цвят....
Голяма ТортаГоляма Торта
24 Февр.
Голямата торта е подходяща за рожден ден и друг празник с повече гости. Приятен апетит!...
Голяма питаГоляма пита
13 Март
Разтворете маята в хладкото мляко със захарта и добавете солта, 150 мл олио и 3 яйца с 1 белтък. Добавете 1 кг брашно и бъркайте с дървена лъжица. След като сместа се хомогенизира, оставете да втаса за половин час. Пресейте...
Голяма принцесаГоляма принцеса
28 Май
Чукваме в средата по едно яйце и слагаме в голяма тава да се пекат. След като са готови, слагаме плочки сирене, поръсваме с нарязани на ситно магданоз и чесън и подправяме яйцата със сол и черен пипер....
Голяма палачинкаГоляма палачинка
20 Март
2
В тава слагаме маслото и го слагаме във фурната, за да се разтопи. В купа разбиваме яйцата, прибавяме млякото, ванилиите и брашното и всичко разбиваме добре и изсипваме в тавата с маслото. Печем в умерена фурна. След...
Пухкава питка за ЗадушницаПухкава питка за Задушница
23 Март
Пухкавата питка за Задушница има нужда от време, но се получава невероятна....
Бързи питки за ЗадушницаБързи питки за Задушница
07 Окт.
Бързите питки за Задушница са много вкусни....
Варено жито за ЗадушницаВарено жито за Задушница
11 Ноем.
1
Сутринта на Задушница / на панихидата 1. Орехите смиламе на прах. На прах правим и чаените бисквити....
Питка за Архангелова задушницаПитка за Архангелова задушница
04 Ноем.
От продуктите за тестото се омесва гладко и средно меко тесто. Маята се активира преди това с част от топлото мляко, захарта и 2-3 с.л. брашно. Тестото се оставя на топло и се покрива да втаса хубаво - около 40 минути....
Питки за Архангелова задушницаПитки за Архангелова задушница
04 Дек.
Питките за Архангелова задушница са готови....
Варено жито за ЗадушницаВарено жито за Задушница
27 Ноем.
За Задушница се раздава варено жито за помен на починалите близки. Житото се измива добре, залива се със студена вода и щипка сол. Вари се на умерен огън, като образувалата се пяна се маха с решетъчна лъжица....
Отбелязваме Архангелова задушницаОтбелязваме Архангелова задушница
05 Ноем.
През днешния ден - 5 ноември, честваме една от най-големите задушници през годината - Архангелова задушница. Празникът е известен още като Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше....