Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Раздаваме варено жито на Голяма Задушница

Раздаваме варено жито на Голяма Задушница

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Раздаваме варено жито на Голяма Задушница
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.

Днес е първата Задушница за годината, която се посреща точно 8 седмици преди Великден. Месопустна задушница (Месни заговезни) е преди Великденския пост.

На Голяма Задушница християните раздават варено жито, домашен обреден хляб и вино за починалите си близки.

В съботния ден преди Месни Заговезни християните трябва да посетят гробовете на покойниците и да раздават едни на други варено жито, известно още като коливо.

В съвремието е прието на помена да се раздават още дребни сладки и соленки.

Храната се раздава между живите, за да си спомнят за починалите. Храна трябва да се остави и на бедните, но в никакъв случай на гробовете, тъй като според православния канон душата на човек няма нужда от материални неща.

Голяма Задушница, както и всички останали Задушници в православния календар, винаги се отбелязват в събота, защото в този ден Исус Христос е бил покойник.

На всяка трапеза задължително трябва да присъстват 3 продукта – хляб, който е символ на Христовото тяло, червено вино – символ на Христовата кръв, и жито, което символизира Възкресението.

По думите на свети апостол Павел житеното зърно е сред малкото продукти в природата, което трябва първо трябва да бъде заровено в земята, за да израсте, олицетворяващо по този начин смъртта и възкресението.

Варено жито на Голяма Задушница

Вареното жито за трапезата на Голяма Задушница се нарича още коливо и то трябва да бъде подсладено. Житото се вари в дълбока тенджера, като водата в нея трябва да е около 2-3 пръста над количеството жито.

Прибавя се щипка сол и се оставя на слаб котлон да се вари. Обикновено 1 час е достатъчен, за да се свари напълно житото.

Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат, а по време на варене постоянно трябва да се наблюдава водата, понеже ако изври, житото ще изгори.

След като е готово, житото се смесва с 200 грама захар на пясък, счукани орехи и 100 грама галета.

Отгоре коливото се поръсва с пудра захар и канела, преди да бъде разпределено в купички за раздаване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest