Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Молдовски боршОвкусете Молдовския борш със сол, копър и поднесете с 1-2 с.л. кисело мляко или сметана във всяка порция борш.
P.S. Молдовският борш трябва да е кисел и не се добавя захар....
22 Януари
Молдовски сармиКаймата се смесва с ориза, лукът се запържва и се добавя към сместа. Добавя се сол и черен пипер.
Зелевите листа се попарват и в тях се слага от плънката.
Завиват се на сарми, слагат се в тава, намазана с мазнина,...
01 Август
Молдовски плетенициМаята се смесва с малко от топлото мляко и половината брашно. Разбърква се и се оставя за 20 минути на топло. Добавят се жълтъците, смесени със захарта, разбитите на сняг белтъци и останалото брашно.
Добавя се разтопеното...
28 Юли
Молдовски сметанов кексСметаната се разбива и се смесва с яйцата, брашното, захарта и ванилията.
Слага се в намазана с масло тава и се пече на 180 градуса 1 час....
03 Август
1
Рецепти за профилактика на пародонтозаТези няколко рецепти ще ви помогнат за профилактика, докато не е късно, пригответе си ги и бъдете здрави!...
17 Януари
1
Молдовски кексчета с пъпешЯйцата се разбиват със захарта, добавя се омекналото на стайна температура масло. Добавя се сметаната и сместа се разбива отново.
Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към яйчената смес.
Пъпешът се реже на малки...
01 Септ.
Бабина рецепта с коприваКато начало листата от коприва се измиват и накълцават. Накъцва се и пресният лук. Сипват се заедно в тенджерка с малко вода и се задушават.
По желание може да се сложи и лъжица олио или малко мас. Междувременно настъргваме...
22 Март
Пролетна рецепта с лападПочистете сухите чушки от семките и ги сварете докато омекнат.
Почистете лапада от жилите и бланширайте за около 3 минути в подсолена вода. Отцедете водата и го нарежете на ситно. Нарежете на ситно лука и го запържете...
30 Март
4
Пиле на фасул по молдовскиРазрежете измитото пиле по гръбначния стълб, посолете го и го задушете в разтопеното масло.
Задушете ситно нарязания лук в масло, прибавете брашното, червения пипер, няколко лъжици от бульона от варенето на фасула и солта...
08 Март
Кавърма от патица по молдовскиПатицата се измива и наряза на порционни парчета. Пържи се в тенджера с 1 с.л. патешка мазнина, докато се зачерви от всички страни.
Прехвърля се в съд с капак и се долива гореща вода, докато тя покрие месото. Задушава...
16 Август
Печени свински пържоли по молдовскиМесото се начуква, посолява се и се поръсва с черен пипер. Запържва се от двете страни до златисто. Пържолите се редят в дълбока тавичка.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва заедно с нарязаните на ситно скилидки чесън...
01 Август
Кюфтенца в марината по молдовскиМесото се смила, добавя се лукът, солта и черният пипер и всичко се смесва.
От сместа се правят топчета и се запържват, а след това се задушават в марината за 10 минути на бавен огън.
Маринатата се приготвя, като...
31 Юли
Топъл ябълков сок по молдовскиЯбълковият сок се загрява на бавен огън. Преди да кипне, се добавят захарта, канелата, карамфилчето и индийското орехче.
Сместа се загрява отново, като се оставя да кипне, и веднага се сваля от котлона.
Канелата и...
29 Януари
Рецепта с чубрица при световъртежВземете 2 изравнени супени лъжици чубрица и ги залейте с 500 милилитра вода.
Оставете ги да престоят 60 минути, прецедете и пийте по една винена чаша преди ядене 3 пъти на ден.
Това се прави, докато състоянието се...
25 Януари
Тайната на вкусните молдовски кебапчета мититеиЗа да подготвите мититеи според класическата рецепта на Молдова, трябва да сте търпеливи и да следвате технологията ясно....
12 Август
Пиле с червено вино по молдовскиПилето се измива, подсушава се, нарязва се на порции и се запържва в загрятото олио.
Добавят се нарязаният на колелца лук, солта, доматеното пюре, размито с малко вода и се залива с виното.
Добавя се нарязаният на...
26 Април
Молдовски бисквити с мармалад и глазураБрашното, разтопеното масло и захарта се смесват. Лимоните се изцеждат, яйцата се разрязват на половинки и се вадят жълтъците, след което се намачкват с вилица.
Сокът от единия лимон и жълтъците се добавят към останалата...
10 Август
Свински пържоли в тесто по молдовскиПържолите се начукват и се пекат на скара до готовност.
От яйцата, млякото, брашното, солта и захарта се забърква тесто и всяка пържола се потапя в него и се запържва в олиото.
Сервират се, поляти с разтопено масло...
30 Юли
Молдовски пирог с бекон и патладжаниПриготвя се тесто, като брашното се реже с нож до образуването на трохи. Добавя се ледено студената вода и рязането продължава, а след това се замесва тесто. Оставя се в хладилника за 30 минути.
Патладжанът се реже на...
20 Дек.
Компот от цариградско грозде по молдовскиВодата се кипва. Цариградското грозде се измива и се разпределя в буркани, като се напълва само една трета от всеки буркан.
Във всеки буркан се слага по половин чаена лъжичка лимонена киселина и по един стрък мента. Захарта...
07 Септ.
Молдовски бисквити със сирене и мармаладМаслото се оставя да омекне на стайна температура и се разбива, докато не заприлича на крем.
Сиренето се натрошава и се добавя към маслото, като се разбърква добре.
Накрая се добавя брашното и се замесва тесто. Разточва...
08 Окт.
Рецепта с черен пипер против кашлицаВъв вряща вода се изсипват пиперът и медът.
Вари се 10 минути.
Приема се по няколко пъти през деня.
Тази запарка помага да се отстранят храчките и да се спи по-спокойно вечер.
Рецептата с черен пипер против кашлица...
17 Април
Рецепта с оцет за напукани петиНапълнете ваничка за масаж на краката с хладка вода. Изсипете содата и налейте оцета. Потопете краката вътре. Пуснете на първа степен - масаж и останете така за 15- 20 минути.
Извадете, подсушете и с помощта на пила за...
13 Януари
Свинско със сушени сини сливи по молдовскиМесото се реже на парчета, запържва се, добавя се лукът и доматеният сок и всичко се пържи още пет минути.
Залива се с вряла вода, така че само да покрие месото, и се задушава 35 минути на бавен огън под капак.
Добавят...
01 Август