Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Вкусни десерти на сачВкусни десерти на сач
07 Април
На сач се приготвят не само вкусни зеленчукови и месни ястия, но могат да се приготвят също така и разнообразни вкусни десерти. На сач се приготвят вкусни катми със сладко-солена плънка. Необходими продукти: 2 чаши...
Зеленчукови специалитети на сачЗеленчукови специалитети на сач
17 Март
Споменавайки за сач, първото, за което повечето домакини се сещат са катми. Всъщност те стават най-вкусни приготвени именно в него, но сачът изобщо не е с толкова ограничени възможности. Можете да си направите всичко в...
Как се готви на сач?Как се готви на сач?
27 Януари
Сачът е типичен за Балканския полуостров глинен съд за готвене. Той позволява равномерно разпределяне на топлината и бавно готвене, което прави месото и зеленчуците сочни и невероятно вкусни. Основните рецепти, които...
Сач и тажин - каква е разликатаСач и тажин - каква е разликата
03 Април
6
Сачът и тажинът са глинени съдове, предназначени за приготвяне на месни и зеленчукови ястия. В тях могат да бъдат приготвяни дори някои видове десерти. Но между двата вида глинени съдове има съществени разлики. Те...
Добруджански сачДобруджански сач
13 Септ.
3
Като за начало нарязваме пилешкото и свинското месо на средни парчета, поставяме го в предварително приготвената марината (соев сос, олио, сол, черен пипер), необходимо е да престои около 2-3 часа. След като се е мариновало...
Комбиниран сачКомбиниран сач
12 Януари
Нарежете двата вида месо на кубчета, наденицата - на колелца, лука и чушките - на шайби, гъбите - на филийки. Сложете сача на котлон, сипете малко олио и сложете първо свинското месо да се готви под капака за около 20...
Калугерски сачКалугерски сач
23 Май
Филето се нарязва на кубчета и се изпържва в намаслен тиган. Прибавят се нарязания на полумесеци лук и гъби и нарязаният на кръгчета суджук. След като се поизпържат, се сипва виното и повечко вода. Слагат се подправките...
Постен СачПостен Сач
30 Април
1
Почистете зеленчуците и печурките и ги нарежете на филийки, лентички, резенчета. Отделете доматените парченца, които ще поставите направо върху сача. Патладжана накиснете предварително в подсолена вода, след което изплакнете...
Комитски сачКомитски сач
02 Януари
3
Сачът се загрява и намазва с парче сланина. Месата се нарязват на много ситни хапки. Първо в сача се поставя телешкото месо и се запържва. Последователно към него се прибавят и другите меса - свинското, пилешкото и...
Вегетариански сачВегетариански сач
22 Окт.
3
Почистете зеленчуците и ги нарежете подходящо. Сложете сача на котлона/студен сач - студен котлон, намажете го с масло и сложете морковите. Разбърквайте и гответе, докато омекнат и получат леко карамелен цвят. Свалете...
Мешан сачМешан сач
09 Септ.
2
Всички меса се мариноват за около 4 часа в смес от вода, олио, соев сос, нарязания на едро чесън и розмарина. Загрейте намазнения сач и изпържете свинското месо и кървавицата. Извадете го и сложете нарязания лук, после чушки...
Пилешки сачПилешки сач
15 Дек.
Намажете сача обилно с олио и го сложете да се загрее. Нарежете пилешкото на парчета, чушките - на ленти, лука и морковите - на колелца или полумесеци, а картофите - на тънки филии, след като ги обелите. Върху загряния...
Вълчи сачВълчи сач
06 Януари
Наречете на хапки пилешкото и свинското месо. Загрейте намазнен сач. Запържете свинското, овкусете с подправката за барбекю. После махнете месото от сача. Сложете пилешкото, овкусете отново с подправката и махнете, щом...
Хайдушки сачХайдушки сач
12 Януари
Пилешките филета се разрязват наполовина като малки пържолки, овкусяват се с къри и соев сос и се оставят да престоят в хладилник 1 час. Свинското месо се нарязва на хапки /като за кебап/ и се овкусява с малко червено...
Летен сачЛетен сач
27 Юли
Смесете лимоновия сок с малко олио и добре разбийте. Посолете пилешкото месо, поръсете го с черен пипер и го намажете с лимонения дресинг. След 10 минути изпечете месото на грил от двете страни. Почистените зеленчуци се...
Новогодишен СачНовогодишен Сач
03 Януари
Измийте месото и го нарежете на малки хапки. Обелете гъбите и нарежете на парчета, а лука на полумесеци. Чушките нарежете също на парчета. Сложете всичко в голяма купа. Добавете зехтина, солта, черния пипер и мащерката...
Пилешки сачПилешки сач
15 Дек.
Намажете сача обилно с олио и го сложете да се загрее. Нарежете пилешкото на парчета, чушките - на ленти, лука и морковите - на колелца или полумесеци, а картофите - на тънки филии, след като ги обелите. Върху загряния...
Пуешки сачПуешки сач
27 Февр.
Сварете пуешкото месо и след като го отцедите, нарежете го на кубчета, а пушените гърди - на ивици. Сложете месото без гърдите в загрятия и намазнен сач. Разбъркайте леко с дървена шпатула. Когато се запържи, добавете...
Мешан сачМешан сач
09 Септ.
2
Всички меса се мариноват за около 4 часа в смес от вода, олио, соев сос, нарязания на едро чесън и розмарина. Загрейте намазнения сач и изпържете свинското месо и кървавицата. Извадете го и сложете нарязания лук, после чушки...
Какво е сач?Какво е сач?
09 Ноем.
Сачът представлява глинен съд, на който може да се приготвят както зеленчуци, така и месото. Храната, приготвена на сач, е изключително вкусна, но все пак трябва да се спазват някои основни правила. Сачът задължително...
Как да си приготвим катми на сачКак да си приготвим катми на сач
14 Март
2
Като че ли забравихме „простичките” български гозбички, които обаче са уникално вкусни и едва ли изобщо могат да се сравнят с каквито и да било други специалитети. Така например катмите са позабравени и ако изобщо се заговори...
Празничен Агнешки СачПразничен Агнешки Сач
05 Септ.
Нарежете агнешкото месо на парчета (колкото по-малки ги нарежете, толкова по-бързичко ще ви се сготвят). Сложете ги в намазнения и нагорещен сач, подправете ги на вкус със сол и пипер (или други подправки според предпочитанията...
Паламуд на сачПаламуд на сач
07 Април
Почистете добре рибата, отстранете и главата. Нарежете я на шайби с дебелина 1.5 см. или 1 пръст. Поръсете всяко едно парче с морска сол и черен пипер. Наредете парчетата едно върху друго, завийте ги с фолио за свежо...
Кашкавал на сачКашкавал на сач
02 Януари
Малък или със средна големина сач се загрява. Намазва се с олио. Доматът се измива и нарязва на 3 дебели шайби. Слагаме ги на разстояние в сача да се запекат и от двете страни. Кашкавалът се нарязва на плочки с дебелина...
Баница в сачБаница в сач
25 Септ.
Гасите содата в киселото мляко. В купа разбивате с миксер яйцата и добавяте към тях шупналото кисело мляко, газираната вода и разбърквате допълнително. Отделяте настрана 2 кори заливате 2-3 с.л. от сместа с яйцата и поръсвате...