Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Вкусни десерти на сачНа сач се приготвят не само вкусни зеленчукови и месни ястия, но могат да се приготвят също така и разнообразни вкусни десерти.
На сач се приготвят вкусни катми със сладко-солена плънка.
Необходими продукти: 2 чаши...
07 Април
Зеленчукови специалитети на сачСпоменавайки за сач, първото, за което повечето домакини се сещат са катми. Всъщност те стават най-вкусни приготвени именно в него, но сачът изобщо не е с толкова ограничени възможности. Можете да си направите всичко в...
17 Март
Как се готви на сач?Сачът е типичен за Балканския полуостров глинен съд за готвене. Той позволява равномерно разпределяне на топлината и бавно готвене, което прави месото и зеленчуците сочни и невероятно вкусни.
Основните рецепти, които...
27 Януари
Сач и тажин - каква е разликатаСачът и тажинът са глинени съдове, предназначени за приготвяне на месни и зеленчукови ястия. В тях могат да бъдат приготвяни дори някои видове десерти.
Но между двата вида глинени съдове има съществени разлики. Те...
03 Април
6
Добруджански сачКато за начало нарязваме пилешкото и свинското месо на средни парчета, поставяме го в предварително приготвената марината (соев сос, олио, сол, черен пипер), необходимо е да престои около 2-3 часа.
След като се е мариновало...
13 Септ.
3
Комбиниран сачНарежете двата вида месо на кубчета, наденицата - на колелца, лука и чушките - на шайби, гъбите - на филийки.
Сложете сача на котлон, сипете малко олио и сложете първо свинското месо да се готви под капака за около 20...
12 Януари
Калугерски сачФилето се нарязва на кубчета и се изпържва в намаслен тиган.
Прибавят се нарязания на полумесеци лук и гъби и нарязаният на кръгчета суджук.
След като се поизпържат, се сипва виното и повечко вода.
Слагат се подправките...
23 Май
Постен СачПочистете зеленчуците и печурките и ги нарежете на филийки, лентички, резенчета. Отделете доматените парченца, които ще поставите направо върху сача.
Патладжана накиснете предварително в подсолена вода, след което изплакнете...
30 Април
1
Комитски сачСачът се загрява и намазва с парче сланина. Месата се нарязват на много ситни хапки.
Първо в сача се поставя телешкото месо и се запържва.
Последователно към него се прибавят и другите меса - свинското, пилешкото и...
02 Януари
3
Вегетариански сачПочистете зеленчуците и ги нарежете подходящо. Сложете сача на котлона/студен сач - студен котлон, намажете го с масло и сложете морковите.
Разбърквайте и гответе, докато омекнат и получат леко карамелен цвят. Свалете...
22 Окт.
3
Мешан сачВсички меса се мариноват за около 4 часа в смес от вода, олио, соев сос, нарязания на едро чесън и розмарина. Загрейте намазнения сач и изпържете свинското месо и кървавицата. Извадете го и сложете нарязания лук, после чушки...
09 Септ.
2
Пилешки сачНамажете сача обилно с олио и го сложете да се загрее. Нарежете пилешкото на парчета, чушките - на ленти, лука и морковите - на колелца или полумесеци, а картофите - на тънки филии, след като ги обелите.
Върху загряния...
15 Дек.
Вълчи сачНаречете на хапки пилешкото и свинското месо. Загрейте намазнен сач. Запържете свинското, овкусете с подправката за барбекю. После махнете месото от сача.
Сложете пилешкото, овкусете отново с подправката и махнете, щом...
06 Януари
Хайдушки сачПилешките филета се разрязват наполовина като малки пържолки, овкусяват се с къри и соев сос и се оставят да престоят в хладилник 1 час.
Свинското месо се нарязва на хапки /като за кебап/ и се овкусява с малко червено...
12 Януари
Летен сачСмесете лимоновия сок с малко олио и добре разбийте. Посолете пилешкото месо, поръсете го с черен пипер и го намажете с лимонения дресинг. След 10 минути изпечете месото на грил от двете страни.
Почистените зеленчуци се...
27 Юли
Новогодишен СачИзмийте месото и го нарежете на малки хапки.
Обелете гъбите и нарежете на парчета, а лука на полумесеци.
Чушките нарежете също на парчета. Сложете всичко в голяма купа.
Добавете зехтина, солта, черния пипер и мащерката...
03 Януари
Пилешки сачНамажете сача обилно с олио и го сложете да се загрее. Нарежете пилешкото на парчета, чушките - на ленти, лука и морковите - на колелца или полумесеци, а картофите - на тънки филии, след като ги обелите.
Върху загряния...
15 Дек.
Пуешки сачСварете пуешкото месо и след като го отцедите, нарежете го на кубчета, а пушените гърди - на ивици. Сложете месото без гърдите в загрятия и намазнен сач.
Разбъркайте леко с дървена шпатула.
Когато се запържи, добавете...
27 Февр.
Мешан сачВсички меса се мариноват за около 4 часа в смес от вода, олио, соев сос, нарязания на едро чесън и розмарина. Загрейте намазнения сач и изпържете свинското месо и кървавицата. Извадете го и сложете нарязания лук, после чушки...
09 Септ.
2
Какво е сач?Сачът представлява глинен съд, на който може да се приготвят както зеленчуци, така и месото. Храната, приготвена на сач, е изключително вкусна, но все пак трябва да се спазват някои основни правила.
Сачът задължително...
09 Ноем.
Как да си приготвим катми на сачКато че ли забравихме „простичките” български гозбички, които обаче са уникално вкусни и едва ли изобщо могат да се сравнят с каквито и да било други специалитети. Така например катмите са позабравени и ако изобщо се заговори...
14 Март
2
Празничен Агнешки СачНарежете агнешкото месо на парчета (колкото по-малки ги нарежете, толкова по-бързичко ще ви се сготвят).
Сложете ги в намазнения и нагорещен сач, подправете ги на вкус със сол и пипер (или други подправки според предпочитанията...
05 Септ.
Паламуд на сачПочистете добре рибата, отстранете и главата. Нарежете я на шайби с дебелина 1.5 см. или 1 пръст. Поръсете всяко едно парче с морска сол и черен пипер.
Наредете парчетата едно върху друго, завийте ги с фолио за свежо...
07 Април
Кашкавал на сачМалък или със средна големина сач се загрява. Намазва се с олио.
Доматът се измива и нарязва на 3 дебели шайби. Слагаме ги на разстояние в сача да се запекат и от двете страни.
Кашкавалът се нарязва на плочки с дебелина...
02 Януари
Баница в сачГасите содата в киселото мляко. В купа разбивате с миксер яйцата и добавяте към тях шупналото кисело мляко, газираната вода и разбърквате допълнително.
Отделяте настрана 2 кори заливате 2-3 с.л. от сместа с яйцата и поръсвате...
25 Септ.