Сачът представлява глинен съд, на който може да се приготвят както зеленчуци, така и месото. Храната, приготвена на сач, е изключително вкусна, но все пак трябва да се спазват някои основни правила.
Сачът задължително се намазнява, след което се пече на слаба температура, за да не се спука. Може да го използвате за готвене както във фурната, така и на котлона, барбекю, жарава и др. Ако продуктите, които ще готвите на сач, са преминали предварителна термичн обаботка, нагласете фурната или котлона за печене на сача на умерена степен.
Ако продуктите обаче са сурови, фурната или котлонът трябва да са студени и да се загряват постепенно. Имайте предвид, че глината от която е изграден сачът, се нагрява много и дори да го махнете от котлона, той продължава да се готви още 20-30 минути. Затова най-добре махайте сача 10-тина минути преди яденето да е готово.
Използвайте тези минути за да настържете малко сирене или кашкавал отгоре. На сача може да приготвяте различни зеленчуци, меса, гюзлеми или вкусни пърленки. Внимавайте с почистването му, като е достатъчно само добре да го изчистите със салфетки.
Вижте и някои апетитни идеи за ястия на сач: Свински джолан на сач, Банички на сач и Зимен зеленчуков сач.
Коментари