Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Бамя с хрянБамя с хрян
09 Окт.
Изберете прясна и дребна бамя, измийте я и я накиснете за 10 часа в саламура от вода, оцет и сол. След това я измийте в течаща вода и подредете в буркани. Поставете между бамята копър, нарязан на ивички и стръкчета копър...
Пикантна задушена бамяПикантна задушена бамя
29 Септ.
Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете за 1-2 минути семената от горчица, докато започнат да пукат. Добавете ситно нарязаните лук, чесън и люта чушка. Овкусете със сол и червен пипер и запържете до прозрачност на лука...
Туршия с бамяТуршия с бамя
05 Окт.
1
Изплакнете бамята, почистете опашките, като внимавате да не засегнете семенниците и каналите. Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Поставете по един ред лук на дъното на приготвените буркани. Отгоре подредете бамята...
Бамя с доматиБамя с домати
23 Август
Измийте и почистете бамята. Доматите блаширайте за 30 секунди, потопете ги в студена вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Задушете нарязания ситно лук и праз в олиото, докато омекне. Прибавете в съда доматите, чесъна...
Свинско с бамяСвинско с бамя
09 Септ.
Загрейте олиото и запържете нарязаното на кубчета свинско месо. Когато месото се запържи от всички страни го извадете и сложете в дълбока тенджера. В мазнината от пърженето запържете ситно нарязаните лук, моркови и целина...
Супа от бамяСупа от бамя
02 Окт.
Загрейте олиото в тенджера и запържете скълцани ситно лук. Добавете около 1 ч.л. червен пипер и запържете за кратко. Долейте около 2 л гореща вода и добавете почистената и нарязана бамя. Оставете бамята да се посвари...
Бамя в таваБамя в тава
15 Февр.
1
Нарязваме лука на дребно и изсипваме в тава. Прибавяме към него бамята, зехтина, доматеното пюре и подправките. Разбъркваме добре и ако има нужда, доливаме малко вода. Печем в загрята предварително фурна до готовност на...
Яхния с бамяЯхния с бамя
25 Окт.
Почистете бамята и я накиснете във вода с малко оцет. Нарязаният на ситно лук се запържва с 2 бр. ситно нарязани домати. Прибавете брашното и когато запръжката е готова отцедете бамята и я прибавете към нея. Посолете...
Гювеч с бамяГювеч с бамя
30 Окт.
1
Почистете всички зеленчуци. Обелете и нарежете картофите на дребни кубчета. Патладжаните нарежете на кубчета, посолете ги и след 20 минути ги изплакнете и подсушете. Почистете фасула и бамята от дръжките. Загрейте...
Пиле с бамяПиле с бамя
22 Септ.
Почистете дръжките на бамята, сложете я в плитък съд, залейте я с вода, колкото да я покрие, и налейте оцета. Остава я накисната за около 1 час, докато пусне лигавия си сок. Сложете пилето в предварително намазнена тава...
Телешко с бамяТелешко с бамя
17 Юли
Нарежете телешкото месо на малки парчета и го сложете да се вари за около час и половина. Запазете бульона от варенето за по-късно. Бамята се почиства и стеблата се отстраняват. Поставя се в купа, поръсва се със сол и...
Бамя с доматиБамя с домати
05 Юли
Бамята се почиства, измива се и се нарязва. Посолява се и се оставя да престои половин час в гевгир, за да се отцеди. Доматите и лукът се нарязват и се задушават в зехтина. Поръсват се с оцета и захарта и се добавя изплакнатата...
Бамя с ябълкиБамя с ябълки
01 Окт.
Почистваме и нарязваме лука на ситно и се изпържва в маслото. Прибавяме бамята и доматения сос и разбъркваме. Добавяме обелените и почистени от семките и нарязани ябълки. Ястието се задушава докато продуктите омекнат...
Бамя със зехтинБамя със зехтин
25 Август
Почистете бамята от дръжките, напръскайте я с оцета и я оставете за около 60-80 минути на пряка слънчева светлина. Загрейте зехтина и запържете за кратко ситно нарязания лук. Когато лукът придобие златист загар добавете...
Агнешко с бамяАгнешко с бамя
23 Окт.
Запържваме месото и го изваждаме от мазнината. В нея запържваме лукът, нарязан на ситно, добавяме брашното, доматеното пюре и червения пипер. Ястието ври до омекване на месото. Прибавяме бамята, на която предварително...
Бамя с тофуБамя с тофу
31 Август
Почистете бамята и й изрежете дръжките. Сложете я да се свари за 10 минути в подсолена вода с 1 с.л. оцет. След това я отцедете. Загрейте в тенджерка малко мазнина и запържете скълцания лук и чесън. Добавете бамята и...
Какво да сготвим с бамяКакво да сготвим с бамя
24 Януари
Бамята е много полезен зеленчук, който дава особен вкус и аромат на ястията. Хранително и вкусно ястие е печеното агнешко с бамя. Необходими продукти: 500 грама бамя, 700 грама агнешко, 1 глава лук, 2 скилидки чесън...
Съвети при готвене на бамяСъвети при готвене на бамя
25 Юни
Бамята е била открита около Етиопия през 12-ти век пр. н. е. и е била отглеждана от древните египтяни. Бамята е един чудесен източник на ценни хранителни вещества. Тя е добър източник на витамин С. Тя е с ниско съдържание...
Замразяване и съхранение на бамяЗамразяване и съхранение на бамя
02 Окт.
Макар бамята да не е толкова разпространена като краставиците и доматите, тя е много полезен зеленчук, тъй като съдържа много минерални соли и микроелементи, витамини от групата В, витамин С, каротин и др. Заради...
Бамя в дерматологията и козметикатаБамя в дерматологията и козметиката
19 Септ.
Бамята е позната на хората от 3 хиляди години. Тя е полезен зеленчук за здравето и стройната фигура, за профилактика на редица заболявания. Не толкова известни са нейните възможности в козметиката и дерматологията, а...
Зеленчукова супа със бамяЗеленчукова супа със бамя
14 Януари
Задушавам в олиото на среден огън ситно нарязани лук и морковите. След като лукът е до полуготовност, добавям горещата вода, картофите, нарязани на ситни кубчета, измития ориз след няколко минути, фидето и солта. След...
Лятна манджа с бамяЛятна манджа с бамя
18 Август
Измиваме двата вида чушки и бамята и нарязваме на средно големи парчета. Нарязваме и патладжана на кубчета и поставяме в купа с подсолена вода. Това го правим, за да може да се отстрани горчивият вкус и чернилката....
Картофена яхния с бамяКартофена яхния с бамя
01 Август
Нарязваме лука и морковите и ги задушаваме в олиото и малко вода. Когато водата се изпари и остане само мазнината, прибавяме брашното и червения пипер. Разбъркваме и наливаме малко вода, като бъркаме непрекъсното, за...
Топла супа от бамяТопла супа от бамя
18 Март
В тенджерата слагам вода и завира. Добавям сол и ситно нарязания лук, 1 натрошен бульон и 2-3 супени лъжици олио. Оставям малко да ври, за омекване малко на лука. Сипвам половин кафяна чашка измит ориз, бъркам всичко...
Вкусна яхния с бамяВкусна яхния с бамя
16 Август
Лукът се нарязва на полумесеци. Запържва се в мазнината. Патладжанът се обелва и се нарязва на по-едри кубчета. Чушките също се нарязват на по-едри парчета. Добавят се патладжанът и чушките и те се запържват. Добавя...