Кака и Батко
Кака и Батко
Новак

Моите коментари

Кака и Батко коментира:
Веселина, радвам се на интереса ти, мисля, че доста разбираемо съм написал как да си направиш квас, а после и хляб от него. Снимките са от готовия хляб, за съжаление не мога да предавам аромат и вкус по интернет!
Кака и Батко коментира:
В последно време доста се заговори за ползите и вредите от промишлената мая, това ме амбицира да потърся информация и да си захвана сам квас. Оказа се, че това изобщо не е трудно и трудоемко. Следващото предизвиателство беше да се направи хляб с този квас - и това се оказа доста елементарно, особено ако имате домашна пекарна. Единствения недостатък на хляба с квас е по-дългото време за приготвяне (около 12 часа). Смело мога да заявя, че няма нищо общо между квасения хляб и този с промишлена мая (бил той купешки или домашно приготвен. Квасеният хляб е еластичен, изключително приятен на вкус и най-важното много дълготраен. Предполагам всички са чували, че бабите ни са пекли хляб веднъж седмично, аз често съм си задавал въпроса какъв ще е хляба в края на седмицата - сега имам отговор, хлябът си е същия, леко е поизсъхнал, но няма никакви следи от мухъл, плесен и всякакви цветни украшения. Дал съм рецептата за квас и квасен хляб, снимал съм крайният резултат, с уговорката, че това не е нещо случайно, правя всеки ден хляб по тази рецепта в продължение на няколко месеца и резултатът винаги е един и същ. Кака и Батко
Кака и Батко коментира:
Да, може и лимон, но малко повечко (според моя вкус), сол не съм посочил защото хайверът е доста солен, но не е проблем солта да се коригира и по-късно. Умишлено не използвам пасатор или миксер - твърде пастообразно ми идва, но новото ми откритие е, че прекрасно се получава на хлебопекарната машина, ползвам програмата за тесто, но я изключвам преди да започне втасването. Благодаря за коментара!