Според историците за първи път мая е използвана като набухвател в Древен Египет или Рим. Оттогава до наши дни тя е претърпяла еволюция единствено по отношение на външния си вид и начина си на промишлено производство, но не и по отношение на състава си.
Прясната или суха мая, която купувате от магазина, се произвежда от промишлено развъждани дрожди, които се отглеждат в течна хранителна среда. Концентрираните дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae се поставят в меласа, разредена с вода. Поради високата киселинност на меласата се добавя хлорна вар и сярна киселина.
Всъщност живият квас, който привържениците на здравословното хранене много често предпочитат при замесването на хляб, е същият като маята, използвана в масовото производство.
Разликата между двете е, че квасът е съставен основно от диви дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae, които обаче може да бъдат примесени с други потенциално опасни микроорганизми, а и не може да се разчита на сигурно набухване на тестото.
По произход маята може да бъде хмелова, нахутова, бобова.
Коментари