Хлябът, колкото и парадоксално да звучи, е един от основните проблеми в здравословното хранене на човека - кой да изберете, кой ще бъде полезен и т.н. Векове наред печените изделия се произвеждат по традиционни рецепти, базирани на процеса на ферментация, причинен от задълбочено месене или закваска на тестото.
Най-често замесеното тесто се оставяло на топло място, за да втаса. При по-топъл климат тестото се вдига по-бързо, докато при по-студен климат се използва сода за ускоряване на процеса.
Печенето на хляб без мая се прави от безквасно тесто - без добавяне на мая. Хлябът, направен от тесто с естествена ферментация, не може да се развали много дълго време.
Има много ползи от печенето на хляб без мая.
Какъв е хлябът без мая?
За себе си трябва ясно да разберете каква е ползата от естествената ферментация, в условията на която се приготвя тестото. Дрождите, независимо дали са култивирани или диви, естествено ферментират захарите, намиращи се в пшеницата, които след това се разлагат на въглероден диоксид и етилов алкохол, което в крайна сметка води до бухването на печените изделия. Благодарение на активността на бактериите се получава естествена ферментация, която разгражда основните хранителни вещества, съдържащи се в пшеницата, и ги превръща в лесно смилаема форма. Този процес се нарича още предварително храносмилане.
Постоянното използване на хлебни продукти с този състав може да повиши устойчивостта на организма, да увеличи имунитета, да намали податливостта към йонизиращо лъчение, чувствителността към въздействието на екзогенни фактори и канцерогени. Процесите, свързани с естествената ферментация по време на печенето, могат да доведат до нормализиране работата на червата.
В допълнение, той противодейства на нарушаването на нормалното клетъчно размножаване, като провокира хаотично размножаване на клетки с по-нататъшно образуване на тумор. Затова печенето на хляб без мая допринася за нормализирането на хранителните вещества в организма.
Съвременните микробиолози отбелязват, че именно използването на жив хляб с квас предизвиква образуването на здрави клетки и предотвратява появата и развитието на всякакви инфекциозни процеси, ускорявайки развитието на здрав имунитет от 3 до 15 пъти според различни данни.
В стомаха на човека естествените дрожди са добре аклиматизирани и спомагат за повишаване нивата на витамин В в организма. Затова можем да кажем, че хлябът без мая практически е без недостатъци. Печенето на хляб без мая от ръжено брашно изисква наличието на лактобацили, които придават на изпечения продукт кисел вкус и приятен подчертан аромат.
Такъв продукт за хляб е изключително ценен. В края на краищата съдържащите се в него лактобацили са жизненоважни за нормализирането на червата.
След изпичане в хляб спорите на лактобацилите могат да останат няколко дни, но все пак се препоръчва да се използват прясно изпечени.
Лактобацилите са много деликатни и когато попаднат в човешкия стомах в малки количества, те предизвикват полезни процеси в организма. Освен това е много вкусно, ако се консумират от ферментирали млечни продукти или растителни продукти.
Вижте още вкусни и пухкави предложения за селски хляб или пък хляб в хлебопекарна.
Коментари