Sevdalina Irikova
Мастър Шеф
Моята стенаРецепти896Статии9Съвети4Коментари289Форумни теми2Постове във форумаЗа менИзпрати съобщениеточки21860
Sevdalina Irikova коментира:
Да, за съжаление хлорираната вода не е подходяща. Ето защо когато варите чай е добре да използвате филтрираната или изворна , защото имат по-мека структура. Мнозина от нас наливат вода от чешмата без да се замислят.
Но всеки прави тази често срещана грешка несъзнателно.
За да бъде чаят полезен е необходимо също така да се обмисля съотношението на водата спрямо количеството билки. Тя не трябва да е нито прекалено много, защото активните вещества на билките ще се размият, нито прекалено малко, защото пък ще наситят течността. Тогава говорим за други текстури - настойки и тинктури, които се използват в пъти по-малко количество при провеждане на лечение. А това крие рискове от странични ефекти, защото е добре да знаем, че все пак билките не са безобидни в големи количества!!!
Друго правило при варенето на чай е водата да не я оставяме да кипи безразборно на котлона, защото по този начин се изтласква разтворения в нея кислород. Той се изпарява и така водата, която пиете става по-бедна и това променя нейната структура. Тогава и чаят губи вкуса си. Поздрави!
Sevdalina Irikova коментира:
Благодаря! Ароматен и много полезен билков чай.
Sevdalina Irikova коментира:
Чудесна рецепта, Вили! НО трябва да бъдем внимателни с наименованието им и техния състав, защото този изпробван лек е подходящ само за пациенти с хипер функцията на щитовидната жлеза. Пациенти с намалена такава / хипо функция / Нашимото, НЕ трябва да консумират орехи!
Аз самата съм с Хипотиреоидизъм и за съжаление ендокринологът ми е забранил употребата на йод съдържащи компоненти, които аз обожавам - орехи, райска ябълка, водорасли и други, защото съвкупността им с хормоналната заместителна терапия се получава натрупване или предозиране. Добре е да има кратко уточнение , към самата рецепта, защото много от читателите приемат написаното като изпълнимо, защото е логично да не е в компетенцията им за страничните ефекти.
Като уточнение бих си позволила да добавя, че тези, които са с хипофункция на щитовидната жлеза орехите могат да бъдат заменени с бразилски ядки, които са подходящи в техния хранителен режим. Поздрави!
Sevdalina Irikova коментира:
Любима комбинация! Перфектна визия! Поздрави!
Sevdalina Irikova коментира:
Чудна и неустоимо вкусна пухкавелка! Поздрави, Ванче!
Sevdalina Irikova коментира:
Успех и да Ви е сладко!
Sevdalina Irikova коментира:
Благодаря Ви! Да Ви е сладко!
Sevdalina Irikova коментира:
Благодаря Ви! Весели празници!
Sevdalina Irikova коментира:
Благодаря Ви! Весели празници!
Sevdalina Irikova коментира:
Аплаузи, Дани! Впечатляваща рецепта изпипана до съвършенство. Предусещам уханието на печивото и превъзходните му вкусови усещания. Приемам предизвикателството за рецептата. Поздрави!
Sevdalina Irikova коментира:
Богата и щедра е българската природа, която трябва да ценим и пазим. В лечебните растения тече живителната сила на земята и затова те носят здраве и сила,
Sevdalina Irikova коментира:
Благодаря Ви! Рецептите ми са предложение, а креативността и вкусовите предпочитания оставям на Вас! Разбира се, че с кашкавал резултатът е успешен, пробвала съм с налични продукти. Скоро импровизирах с маслини, сушени доматчета и кашкавал - вкуснотия! Поздрави!
Sevdalina Irikova коментира:
Любов от първа лъжица, изпипано до съвършенство. Поздравления!
Sevdalina Irikova коментира:
Радвам се, че рецептата Ви е допаднала. Удоволствие е да споделяш любими вкусове. Да ви е сладко!
Sevdalina Irikova коментира:
Благодаря Ви! Радвам се, че Ви е харесал вкусът ѝ! Да Ви е сладко!
Sevdalina Irikova коментира:
Колко феерия от цветове и текстура изпъкват в това семпло ястие, поднесено ни с вкус! Леко и питателно зеленчуково блаженство, подходящо по всяко време на деня. Поздрави!















