Намирисва ми, че ще си разменим с теб адресите. В един град, кулинарни интереси, идентична кухня, от мен мекичките от теб салатките. Обичам ги тези глезотийки! Важна е щипката любов и доброто настроение! Прегръдки!
Баба прибавяше към всички сладки, тутманици, локумки и курабии мас или към някои от тях 50/50 с растителна мазнина. Избиваше си и масло, но от нея съм запомнила, че тестото, замесено с мас е пръхко, сипкаво или както тя се изразяваше: " топи се в устата". Разликата е, когато се използва масло и те изстинат стават сбити, тяхната консистенция е по-различна, иначе вкусът се запазва. Тутманикът с мас и масло е друга работа. В градските условия е по-различно, затова използваме растителна мазнина или масло, но тази година се сдобих с домашна сланина и за първи път,( с помощ от приятел) си приготвих мас и малко пръжки. Доволна съм от резултатът и не е толкова трудно, както си го представях. Важно е желанието. Мила ми Марчела, ти си добър кулинар и спец по сладките нещица. Винаги можеш да импровизираш с продуктите, просто въпрос на вкус. Поздрави, Съни!
Чудна рецепта, прекрасна визия, а вкусът, който предусещам ме кара да протегна ръка и да опитам от пухкавелките с малинен аромат! Мастър Шеф все още набира кандидати, там ти е мястото, талантливо момиче!
Извинете ме за закъснелият отговор. Това е една от първите ми рецепти, записана от колежка, живееща в Турция. Първо- в сместа не прибавям захар, защото използвам добре узрели и сладки плодове. Когато смелих за проба останали за сладкото узрели смокини и ги изсуших на пестил, той бе толкова сладък, но в него не прибавих нишесте. Не беше нужно, защото плодовете са с различна текстура, по-сухи.
Второ - не добавям вода, защото в процес на продължителна топлинна обработка витамините в плодовете не се запазват. Трето- точно, поради този факт се слага малко пшеничено или царевично нишесте, за да се сгъсти по-бързо и да се намали термичната обработка, целта е да бъде по-натурално. Процесът на съхнене или дехидратация също се скъсява. При добавяне на захар в пестила се отделя допълнително остатъчна фруктоза ( плодов сок) и трябва по-дълго време да изпарява и сгъстява. Успех!
Ами прав си е Мечо Пух : " Колкото повеве, толкова повече....". Отказвам виртуална почерпка, запретваме ръкавите и приемаме предизвикателството за тази рецепта. Проявената смелост за сладъкият десерт се дължи на това, че мамето ми е на гости и ще помага! Поздрав най-сърдечен!
Чудни, топящи се в устата и с аромат на лимонена кора. Това е и мамината рецепта. Най-вкусни и пръхки стават са мас или 1:1 с растителна мазнина. Поздрави, Съни!
Воала! Чудесен зеленчуков мус, бих казала. Нежна кремообразна структура, благодарение на авокадото и вкусът ми допада, благодаря за идеята ти! Поздрави!
Еееех, какво да кажа. Отново приятна изненада за сетивата. Брилянтен вариант за женско парти. Дани, запази ми една чашка, моля! Ами ако добавя и авокадо? Защо не, вкусът му е подходящ, идеята ти е добра, факт! Относно точки и рангове, ще използвам този повод, да отправя апел към всеки, който обича да се вихри в своята кухня и е мастър шеф на себе си!!!! Кулинарията е талант, скрит някъде там, дълбоко.. , имаш ли го - твориш, ако гледаме рангове, крадем снимки и броим точки, извинете ме, но не опорочаваме ли цялата тази идея?! Идеята да покажем на какво сме способни, да надграждаме себе си, събирайки идеи, опит и кулинарни техники? Аз лично се чувствам прекрасно, защото обогатих не само домашните си рецепти, но и задоволих моите вътрешни стремежи, наслаждавайки се на това, което ми доставя удоволствие. А кулинарията ми удовлетворява не само моите естетическите потребности, а и радва моето семейство! Какво по-важно от това?!? Най-сърдечни поздрави!
Мола, да бъда извинена за пропуска и да коригирам последното си изречение в рецептата. " Рибните филета подреждаме в порционни чинии, гарнирани с картофеното пюре, а дресинга, подреждаме до рибата, в индивидуална в купичка". Поздрави и добър апетит!
Не личи, важен е кулинарният нюх! А водите са мои, защото за съжаление мога да консумирам само риба, защото антителата ми в организма ми се борят с животинския белтък, приемат го като враг № 1. Мръвките готвя отделно за мъжете , ама щура ти работа. За тези няколко тематични рибни дни съм очарована от толкова нови и вълнуващи рецепти. Аз плувам в моята кухня, ти плуваш в кухнята на изисканите десерти и др. тънкости, Данито плува във вълшебни кулинарни изненади , Сийчето, Елито, Таня плуват в традиционната българска кухня, Вили, Веси с вкусните манджи и закуски.....(спирам, за да не пропусна някой), всеки от нас има своя специфика и индивидуалност. Харесва ми Марчела, че се допълваме и черпим идеи, споделяме съвети, обогатяваме домашния рецептурник. Радвам се, че "плувам" заедно с вас, ха-ха! Хубава вечер!
Моите коментари