Monika Ivanova, защото "Петрохан" или пък още повече сръбска наденица, това си е жива порнография,т.е. нечия измислица. Някой някога знаел ли ти е какви са тия неща? А и с прибавянето на колбас това вече е сирене по шопски, не по врачански!
И да спрем с препирните накрая, ето ви нещо от местния Врачански фолклор(жалко, че снимката не може да се отпечата тук):
Сиренье по врачански
Мерак. Кюмбе. И жежка фурна.
И гювече – да й го турна.
И сиренье стотина грама.
Пресичано – като за двама.
Отгоре слагаме яйцето,
Да праи леко запеканка.
(Да не забраите чушлето! –
Ама йуто като зла врачанка)
Фръли го за неколко минути:
омекват сички атрибути
и стаа, баце страотия –
да муунеш и една ракия,
па да подвикнеш великански
те тва е сиренье по врачански!
Огнян Пищиков - Баце
А "пресичано" по нашия край наричаме нашенската си,домашна, българска, консервирана подправка за супи и ястия - смес от накълцани на ситно чушки и домати и "пресечени" със салицил или аспирин.
Това е някаква изгъзица от някоя чудеща се какво да прави дама. Какви са тия простотии "колбас Петрохан или Сръбска наденица"?! Това е по-скоро Сирене по шопски, а не по врачански!После, къде е лютата чушка? Ей, хора, научете елементарни неща бе, дявол д аго вземе. "Сирене по врачански" е БЕЗ МЕСО!!! Оставете тия глупосто с наденици, с кренвирши и тем подобни измишльотини!!!
При растежа си лофанта образува големи туфи - и на височина и на широчина, така че разстоянието 20-30 см между растенията е много малко. От 5-6 години го отглеждам и открих много още ползи. Растението е многогодишно, напролет от пънчето израстват много нови стъбла, които започват много рано да цъфтят, привличат пчелите и освежават въздуха с аромата си. Лошото е, че се появиха вече много търгаши в интернета, които предлагат сушена билка и семена на невъзможно високи цени в сравнение с това, което се получава от билката. Затова реших и раздавам безплатно семена и разсад на всеки, който пожелае. А пропо! Растението може да се отглежда и в голяма саксия на балкона. тел. 0877142373 - Георгиев- Враца
Това е някаква пародия на "Сирене по врачански"!!! Първо, рецептата е основно с краве сирене, масло, люто чушле и яйце(в редки случаи), не с наденици някакви, второ някога не е имало нито сръбска наденица, нито "Петрохан"! Откъде ги е измислила "авторката"???
От години правя тази рецепта, продиктувана от стар банскалия. Тук липсват няколкото сърми със зелеви листа, заешкото месо и червения пипер, за да стане истинска банскалийска капама. Гювеча, в който се пече(моят) е 15-литров, порциите не съм броил,като седнем приятели, виното не и стига. :)
Моите коментари