Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Васил»Моите коментари
Васил
Васил
Новак

Моите коментари

Васил коментира:
Марияна, има доста начини за приготвяне на квас. Ето ти начина по който ние със съпругата ми си го правим:две три лъжици бяло брашно, една лъжица пшеничени трици, това се слага в буркан от компот, разбърква се с вода до гъстота на тесто за кекс и се покрива с марля,без капачка, или ако има капачка пробийте няколко отвора на нея, за да има кваса достъп до въздух.Кваса се подхранва по два пъти но денонощия с една лъжица бяло брашно и малко вода за да се поддържа гъстотата.Добре е да се държи на температура около 25 градуса.Пшеничени трици повече не са необходими.Използвай нехлорирана вода, ако нямаш остави вода от чешмата да престои два дни и тогава я ползвай.След 5-6 дни кваса започва да шупва, появяват се мехурчета , сякаш се движи.Кваса се използва за тесто когато е максимума на шупване.За 600-700 грама брашно ти е нужен около 150 грама квас.Нищо сложно, дори мерките са приблизителни.Хляба се пече когато е добре втасал на 180 градуса за около 35 минути, без вентилатор, защото иначе изсъхва и кората става много твърда.Като извадиш тавичката от фурната, напръскай малко с вода и завий с кърпа.Изчакай да изстине и....приятен апетит!
Васил коментира:
Точно така,Бойчо! Ние си имаме наши вкусове, с които сме преживяли 1300 години.За гроздето-начините на консумация са основно два:прясно и ферментирало!
Васил коментира:
Никога не купувам готова храна!Не знам какъв мърльо/мърла/ я е приготвил и в какви хигиенни условия.
Васил коментира:
Струва ми се, че 175 гр. сол е твърде много!