Макар и за българската традиционна кухня готвенето на месо с плодове да не е особено разпространен маниер на кулинарните ни традиции, подобни рецепти си струват да се опитат. Захарите на плодовете проникват в месото и правят вкуса му неповторим. Плодовият аромат не е наситен, а е деликатно допълнение на вкуса на месото. Предлагаме ви няколко интересни рецепти за месо с плодови аромати.
Печено апетитно свинско с грозде
Необходими продукти:
1 и ½ кг. филе от свинско, 150 мл. вода, 150 мл. сок от грозде, 150 мл. сухо бяло вино, 30 гр. масло, 2 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици джин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 450 гр. бяло грозде - и за гарниране, допълнително масло за запържване.
За маринатата:
2 скилидки чесън, смачкани в хаванче, 3 супени лъжици зехтин, 6 супени лъжици сухо бяло вино.
Начин на приготвяне:
Свинското месо се поставя в дълбок съд. Съставките на маринатата се смесват добре в купа. След това се изсипват върху месото. То се оставя да се маринова в хладилник за 24 часа. През този период трябва да се обръща няколко пъти в съда.
На следващия ден отстранете свинското месо от маринатата, а нея я запазете за по-нататъшна употреба. Загрейте фурната до 190 градуса. Поставете месото в дълбока виенска тава и го подправете със сол и черен пипер.
Налейте 150 мл. студена вода около месото и след това го покрийте плътно с капак или алуминиево фолио. Печете за около 1.5-2 часа.
Междувременно разтопете допълнителното масло в голям тиган, добавете гроздето и го запържете за 4-5 минути до златисто кафяво. Поставете го настрана.
Почти сготвеното свинско месо сложете в друга тавичка. Загрейте джина в малка тенджерка, запалете го и бързо го изсипете върху него.
Отделете излишните мазнини от соковете, останали при печенето на свинското. Залейте месото и с прецедения така сос.
Добавете гроздовия сок, бялото вино и малко от запазената марината при месото и соса. Оставете всички съставки да заврят в тавичката, след което намалете огъня и оставете соса да къкри с месото за 2-3 минути.
Сервирайте като около сготвеното свинско месо, полято със соса, в който е къкрил, разхвърляте запържените в маслото гроздови зрънца.
Агнешко по турски със сушени плодове
Необходими продукти:
600 гр. агнешко месо, почистено от излишната мазнина, 2 настъргани средно големи глави лук, 60 гр. краве масло, 100 гр. обезкостени, сушени сини сливи, 100 гр. сушени кайсии, 3 чаени лъжички кафява захар, 2 щипки канела, 1/4 ч.л. кардамон, 1 ч.л. сол.
Начин на приготвяне:
Нарежете агнешкото месо на двусантиметрови кубчета. Поставете ги в голям тиган, залейте ги с вода и изчакайте да заврят. Намалете огъня и оставете агнешкото да къкри за няколко минути, премахвайки междувременно утайката, която се издига на повърхността. Извадете месото от тигана и запазете бульона, в който се е приготовлявало.
Изцедете сока от лука и го прибавете заедно с месото в купа. Разбъркват се добре и се оставят, за да може агнешкото да се маринова в продължение на 15 минути.
Загрейте маслото в голям тиган и запържете маринованото месо. Добавете остатъка от сока от лука и изцедените парченцата лук и продължавайте да готвите, докато той покафенее. Прибавете сушените сини сливи и кайсиите и оставете ястието да се готви за още 5 минути. След това изсипете агнешкия бульон, захарта, солта, канелата и кардамона (по желание).
Покрийте с капак и варете на слаб огън, докато месото омекне, а соковете се поизпарят- около 45 минути. Агнешкото се сервира топло с гарнитура от ориз.
Патешки гърди с лайм и салата от диня с кресон
Необходими продукти:
1 брой патешки гърди, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.
За дресинга:
1 супена лъжица мед, 2 супени лъжици лешниково олио, 2 супени лъжици соев сос, сок от 1 лайм, сок от 1/2 портокал.
За динената салата:
1/8 диня, нарязани на парчета, 1/2 глава цикория, 1 шепа кресон.
Начин на приготвяне:
Патешките гърди се подправят със сол и черен пипер и се запържват в загорещен тиган от страната на кожата първо. Готви се, докато мазнините започнат да се отделят от кожата, тогава гърдите се обръщат от другата страна и се запържват за още 3-4 минути. След това ги извадете от тигана и ги оставете настрана. Запазете соса, в който са се приготвяли.
За дресинга смесете меда, лешниковото олио, соевия сос, сока от лайм и портокал.
Подредете динените парченца в купа и добавете цикорията и листенцата кресон. Поръсете салатата със соса при приготвянето на на патешките гърди.
Сервирайте, като сложите в чинията купчинка от динената салата. Нарежете патешките гърди на дебели резени и ги наредете отгоре. Поръсете с дресинга.
Пилешки гърди с нектарини и сметанов сос
Необходими продукти:
4 пилешки гърди - обезкостени, 4 супени лъжици масло, 4 обелени нектарини без костилка - нарязани на четвъртинки, 2 супени лъжици брашно, 240 мл. сметана, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Начукайте леко пилешките гърди. Задушете ги в масло, докато покафенеят малко. Добави нектарините след 5 минути от началото на готвенето и оставете сместа да къкри, докато пилето се зачервява, а нектарините омекнат. Извадете пилешките гърди и нектарините от тигана и ги дръжте на топло във фурната.
Към останалия сос в тигана добавете брашното и разбъркайте старателно. Добавете сметаната и продължете да бъркате сместа на среден огън, докато достатъчно се сгъсти. Подправете на вкус и изсипете приготвения сос върху пилешките гърди и нектарините.
Пържени сандвичи от шунка и круши с масло с подправки
Необходими продукти:
8 супени лъжици неподсолено масло - омекотено, 1 чаена лъжичка подправка за тиквен пай (примерно съотношение при приготовлението на тази подправка: 3 с.л. канела, 2 с.л. джинджифил, 2 с. л. индийско орехче, 1 и половина с.л. бахар и 1 и половина с. л. карамфил), 1/2 ч.л. кориандър, 1/2 ч. л. джинджифил, 1/2 чаена лъжица сол, 8 филийки хляб, 4 резена швейцарско сирене по избор, 400 гр. шунка, 420 гр. круши, наразяни на половинки в сладък сироп или от консерва, 4 резена сирене „Фонтина”.
Начин на приготвяне:
Поставете маслото, подправката за тиквен пай, кориандъра, джинджифила и солта в средно голяма купа, като бъркате до получаването на хомогенна смес. Оставете я настрана.
Подредете половината филийки от хляб - 4 на брой, върху дъска за рязане и сложете върху тях по едно парче от швейцарското сирене. Отгоре добавете нарязаната шунка, следвана от резените круша и накрая покрийте със сиренето „Фонтина”. Завършете сандвичите, като сложите четири филийки хляб над плънката и ги притиснете леко, за да прилепнат отделните продукти по-добре. Намажете с подправеното масло от външната страна на всеки сандвич.
Поставете два по два сандвича в тава. Запържете ги, докато първата страна се оцвети в златисто кафяво, около 6 минути. Обърнете сандвичите и запържете от другата страна. Сервирайте ги още топли, като нарежете на две половинки всеки сандвич.
Коментари
Хайде моля не ми хвалете! От българската национална кухня няма по-добра.