Птичето месо има по-нежна консистенция от останалите меса, не е тлъсто, лесносмилаемо е.
Ето някой трикове при приготвянето му и как трябва да се сервира:
- Замразените птици се размразяват при стайна температура, и то само толкова, колкото е нужно, за да се почистят и транжират. Не се размразяват във вряла вода, защото се влошава вкусът им;
- Птичето месо става по-вкусно, ако преди топлинна обработка се наръси отвсякъде с лимонов сок, сол и черен пипер и престои така 20-30 минути;
- Когато птиците са сготвени цели, те се поднасят разделени на порции заедно с костите. Във всяка порция се слагат 2 парчета - едно от гърдите (бяло месо) и едно от бутчетата или гърба (тъмно месо);
- Печените пълнени птици добиват особено пикантен вкус, ако в плънката се добавят нарязани сварени кестени, сметана, стафиди и малко ром;
- Когато в менюто е включено ястие от птица, не се поднася ястие от риба и обратното;
- Ястията от млади птици се поднасят с бели или светлорозови и добре изстудени вина. По-старите и дивечови птици се сервират с червени вина, които са със стайна температура.
Коментари