Всички обичаме да си хапваме вкусно и да опитваме нови и нови кулинарни изкушения. Има обаче храни, които са вечната класика и са идеалната гарнитура на всяко ястие, като няма значение дали то е месно или зеленчуково. Оризът е именно такава храна, като може да се приготви по различен начин, както на вас ви харесва.
Естествено оризът съдържа арсен, но неговото количество може значително да намалее, ако сварите ориза по определен начин, съобщи вестник Дейли мейл. Специалистите от университета в град Шефилд провериха по експериментален начин как точно се случва това и са стигнали до заключението, че варейки по този начин ориза, съдържанието на опасния арсен намалява значително. Процентово концентрацията му се намалява с до цели 75%, ако го варите правилно.
Учените добавят, че оризът трябва в началото да се постави за около 5-6 минути във вряла вода, а после тя да се смени с нова, като накрая приготовлението на вкусната гарнитура да завърши под капак на ниска температура.
По този начин се намалява значително концентрацията на арсен, а и оризът става много по-плътен и вкусен. Сравнявайки белия и кафявия ориз, следва да добавим, че вторият е по-подходящ, ако сте на диета например, тъй като е по-здравословен. За сметка на това при първия може да се премахне повече арсен, ако го готвите по този начин.
Важно е да разбирате, че арсенът е много опасен канцероген, който е класифициран в група 1. По естествен начин той се натрупва в зърнената култура, като това се дължи на факта, че се разтваря във водата, а както знаем, оризът се отглежда в наводнени полета. Този канцероген се съдържа в доста големи количества в почвата и съответно преминава от нея и в ориза. Именно затова е добре да готвите ориз по този начин, тъй като така ще намалите значително концентрацията на арсен.
Трябва да се храните здравословно, но също така е важно да се интересувате от степента на полезност на всяка една храна. По този начин ще се грижите за здравето си, но и ще се чувствате много по-бодри и енергични, тъй като арсенът е много опасен канцероген, а така ще можете да намалите неговата концентрация в продуктите, които консумирате.
Коментари