Беконът е един от най-апетитните продукти в кухнята. Но само защото е една от най-популярните храни в света, не означава, че и с неговото готвене не може да се обърка нещо. Съществуват наистина ужасни престъпления срещу тоз свински деликатес. А за да не бъдете сред тях, избягвайте тези често срещани грешки при готвенето на бекон:
Използване на грешния тиган за готвене на бекона
Веднага ще си кажете Щом е с незалепващо покритие, значи може. Това не е съвсем така обаче. При готвенето от съществено значение е най-вече материалът, от който е направен съдът. Алуминиеви съдове са много тънки и достигат оптимална температура почти веднага, което води до неприятно изгаряне на бекона. В случая най-подходящи за употреба са чугунените тигани. Те загряват равномерно и придават идеален загар на вашия бекон. Ако пък не разполагате с чугунен съд, то гответе на средна или средно ниска температура с често проверяване.
Бекон директно в горещ тиган
Добавянето на бекон в горещ тиган е също често срещана грешка. Това действие ще доведе до моментално запечатване и твърдите мазнини и лойта ще останат сурови. Беконът се добавя в студен тиган на средно ниска температура, за да може мазнините да се разтопят равномерно. Така беконът ще стане толкова хрупкав, колкото е необходимо.
Повторно използване на мазнината
Почти всеки от нас си е казал поне веднъж Защо да изхвърля мазнината, като мога да я използвам при следващо готвене. Обаче 90% изпускат една основна стъпка - мазнината трябва да бъде прецедена през много фино сито или марля, за да се премахнат изгорелите и хрупкави парченца. Иначе рискувате да развалите цялото ядене, тъй като тези частици ще придадат горчив и неприятен вкус.
Солта в бекона
Когато готвите с бекон, НИКОГА не забравяйте, че той също съдържа сол. Ако използвате бекон във вашата рецепта, е необходимо да намалите солта на половина. Все пак безсолното ястие може да се поправи, но соленото си остава солено.
Бекон в микровълнова
Моля, не правете това вкъщи! Готвенето на бекон във фурна, скара или на котлон може да отнеме малко повече време, но няма да се получи онази каучукова текстура, която само микровълновата може да му придаде.
Спазвайте тези прости правила и ще се наслаждавате всеки път на перфектен и много вкусен бекон :)
Коментари
Ти като "Помощник Готвач" трябва да знаеш че може да вземеш най-обикновен свински корем (който е и по-евтин), да го нарежеш на тънко и ето ти същият резултат.