Какво основно трябва да знаем за бекона, когато готвим с него, ще се запознаем в следващите редове. Беконът е деликатес и несъмнено е много ароматен, когато го готвим. Когато приготвяме сухо месо, е добре да прибавяме малко бекон, за да е вкусно.
А ето какво трябва да знаем за свинските гърди.
1. Когато пържим бекона в тиган, трябва да сложим лъжица вода, за да не изгори. Така ще се получи хрупкава коричка;
2. Вторият вариант е във фурната, така ще си спестите времето пред котлона и ще имате голямо количество;
3. Може да се приготви и в микровълновата. Върху порцеланова чиния се слага домакинска хартия, отгоре се подреждат слайсове бекон. Покрива се с капак за микровълнова или друга чиния и се пуска на максимална мощност за 2-3 минути. По този начин се получава много хрупкав бекон;
4. Когато пукаме пуканки, вместо обикновено олио, можем да прибавим мазнината от пържения бекон;
5. Можем да го замразим, в случай че имаме много от него. Само трябва да го нарежем на парчета, да го опаковаме и когато готвим нещо, ще имаме под ръка;
6. Беконът никога не трябва да се слага в силно нагорещен тиган, слага се в студен и тогава се загрява;
7. Съдържа сол и не е необходимо да се добавя по време на готвене.
Ето и една вкусна рецепта за Хапки с бекон и качамак
Необходими продукти: прясно мляко - 250 мл, царевично брашно за качамак - 125 г, масло 30 г, кашкавал - 100 г настърган, черен пипер, сол и на вкус, Пармезан - 30 г настърган, салвия - 1/2 ч.л. сушена, бекон - около 50 г.
Панировка: яйце - 1 бр., галета, брашно
Приготвяне:
Млякото и маслото се кипват на котлона. Слага се царевичното брашно и салвията. Разбърква се бързо за около 2 минути. След това се маха от огъня и се прибавят настърганите сирена, сол и черен пипер и предварително изпържен на парченца бекон.
Разбърква се и се изсипва в тава, заглажда се и се оставя за 1 час. После се нарязва на кубчета и се панира първо в брашно, после в яйце, което сме разбили и галета. Пържат се в загрято олио до златисто.
Коментари