Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Телешките ребра ще станат най-вкусни, ако ги готвите така

Телешките ребра ще станат най-вкусни, ако ги готвите така

Телешки ребра

Телешкото месо, наред с агнешкото, се счита, че съдържа най-много ценни белтъчини и соли. Особено вкусни и полезни са телешките ребра, които могат да бъдат приготвяни сварени на ароматна чорба, препечени с вкусна коричка на скара, изпържени до златисто или задушени, а дори и мариновани. Ето обаче какво е нужно да знаете, когато сте решили да готвите телешки ребра:

- Ако искате да правите ястие от телешки ребра, което да е със сос, най-добре използвайте бяло вино;

- Ако искате да изпечете телешките ребърца на фурна, не ги набождайте с вилица, за да проверите дали са се изпекли, защото така ще изтече сосът им;

- При приготвянето на телешки ребърца чрез запържване и задушаване е добре да ги подправите предварително. Класическата комбинация е това да става с олио, сол, черен пипер и червен пипер, но можете да използвате каквито желаете подправки;

- Телешките ребра се приготвят доста по-бавно от свинските и ако не разполагате с достатъчно време, можете да сложите 2 с.л. оцет във водата, в която ги варите;

Телешки ребърца

- Друг вариант, ако искате да приготвите вкусна супа от телешки ребра, е да ги натриете от предходния ден с горчица;

- Телешките ребра са изключително подходящи за приготвянето на т. нар. слаби бульони, тъй като са бедни на костен мозък. Те са изключително полезни и като всички бульони играят важна роля в храносмилането. В недалечното минало се препоръчваше телешките ребра да се варят цели, като се поставят във вряла вода и след кипването им се оставят на слаб огън за около 3 часа. Така приготвеният бульон става беден на екстрактни вещества и може да бъде консумиран както от хора, страдащи от заболявания на черния дроб, така и от тези, които имат проблеми със стомаха, бъбреците и сърдечно-съдовата система;

- Сегашните кулинари и диетолози съветва при направата на бульони, отвари, супи и чорби от телешки ребра ребрата да се начупват и да се поставят в студена вода и едва тогава да се слагат на котлона;

- Ако страдате от наднормено тегло или от захарна болест, можете, след като сте сварили телешките ребра и сте ги оставили да се охладят, да ги приберете в хладилника. След като се изстудят достатъчно, лесно ще можете да премахнете мазнината им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest