Gotvach.bg»Статии»Любопитно»10 забавни факти за цвеклото

10 забавни факти за цвеклото

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
10 забавни факти за цвеклото

Всички знаем, че цвекло е много здравословен и вкусен зеленчук, който може да бъде сварен, печен или използван в сокове. Той е една от най-разнообразните съставки в кухнята, тъй като може да се използва в цялото меню: супи, предястия, основни ястия, пудинги, торти и дори напитки.

Негова задача е да добавя страхотен вкус, текстура и разбира се - цвят. Но скромното червено цвекло е повече от просто съставка за готвене, тъй както можете да видите в тези 10 забавни факти за цвеклото:

1. Цвеклото е лек за махмурлук

Цвеклото е лек за махмурлук

Обзалагаме се, че не го знаехте, но цвекло е лек за махмурлук. Бетацианин, пигментът, който придава цвят на цвеклото, е антиоксидант, така че скромното цвекло може да бъде ключът към биенето на махмурлука. Бетацианинът ускорява детоксикацията в черния дроб, което кара тялото ви да изгори алкохола по-бързо.

2. Цвеклото е афродизиак

Една от най-ранните известни ползи от цвеклото е използването му като афродизиак по време на римско време (може би затова Лупанаре, официалният бордей на Помпей, който все още стои, има стени, украсени със снимки на цвекло). Скептични? Не всичко е фолклор, тъй като цвеклото съдържа големи количества борон, което е пряко свързано с производството на човешки полови хормони.

3. Цвеклото те кара да се чувстваш по-добре

Сок от червено цвекло

Цвеклото съдържа също и бетаин, вещество, което отпуска ума и се използва в други форми за лечение на депресия. Съдържа и триптофан, който се намира и в шоколада и допринася за чувството за добро физическо състояние.

4. Можете да го използвате за лакмусов тест

Можете да използватесок от цвекло за измерване на киселинността. Когато се добави към киселинен разтвор, той става розов, но когато се добави към алкал, става жълт.

5. Работи като боя за коса

От 16-ти век сокът от цвекло се използва като естествено червено багрило. Викторианците използвали цвекло, за да оцветят косата си.

6. Цвеклото може да бъде направено на вино

Червено цвекло

Наздраве! Цвеклото може да бъде приготвено като вино, което прилича на вкус на портвайн.

7. Цвеклото цапа много лесно

Цвеклото е водноразтворимо багрило, а горещата вода изглежда „фиксира“ цвета на петната повече, отколкото да ги премахва, така че използвайте хладка или студена вода, за да премахнете оцветяване.

8. Трикове за премахване петна от цвекло

За да измиете неизбежните "розови пръсти" при готвене на цвекло, разтрийте ги с лимонов сок и сол преди измиване със сапун и вода. На тъкани опитайте да втриете парче сурова круша върху петното, преди изпиране, или изплакнете със студена вода преди пране с прах.

9. Сервирано е и в Космоса

Борш с червено цвекло

През 1975 г. по време на тестовия проект Аполо-Союз космонавтите от Союз 19 на СССР посрещнали астронавтите от Аполо 18, като подготвили банкет, на който сервирали борш (супа от цвекло) в нулева гравитация.

10. Рекордни глави цвекло

Най-тежкото червено цвекло в света тежи 23.4 кг (51.48 фунта) и е отгледано от Иън Нийл от Съмърсет през 2001 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest