Напоследък здравословното хранене стана любима тема – постоянно чуваме и четем за различни продукти, които са изключително полезни, здравословни и пр. Почти постоянно се преоткрива някаква нова зърнена култура, зеленчук, екзотичен плод, за който се потвърждава, че е полезен и му се слага етикет суперхрана.
Разбира се, това покачва и цената на продукта моментално, а потреблението се увеличава неколкократно.
Най-новата суперхрана е цвеклото – къдравото зеле, чиа семената отиват на заден план, защото светът лудна по червеното цвеклото. Заради промяната на неговия статут се е вдигнала и цената – продажбите на зеленчука във Великобритания са стигнали един милион паунда.
Етикетът суперхрана и по-голямото търсене от страна на потребителите естествено предизвика производителите да пуснат всякакви продукти с цвекло – от супа и салата, до напитки и чипс.
Причината за тази промяна е изследване на Queen Mary University, Лондон. Според учените редовното консумиране на сок от цвекло ще намали значително кръвното налягане. Проучването е направено по-рано през годината. От публикуването на изследването до сега пет от най-големите супермаркети във Великобритания са увеличили складовите си запаси на цвекло с 20 на сто.

Без да се поддаваме на масовата психоза – цвеклото действително е полезно, но ако го приемате с лечебна цел, внимавайте с дозите в началото. Зеленчукът има чудесно детоксикиращо действие – премахва токсините от черния дроб и далака.
Препоръчително е обаче консумацията на сок от цвекло да не се прави с големи дози и изведнъж, защото могат да се появят странични ефекти. Най-често това са световъртеж и гадене. Най-разумно е да се започне с 50 мл сок и около 200 – 250 мл сок от моркови.
Добре известно е също, че червеното цвекло е диетично – в 100 грама се съдържат едва 44 калории. Богато е също на сяра, магнезий, фосфор. Цвеклото ускорява процесите на обмяна на веществата и е задължителна част от менюто на болните от анемия, защото съдържа хлорофил.
Коментари