gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сакето - оризовата бира на японците

Сакето - оризовата бира на японците

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
1572k
Сакето - оризовата бира на японците
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Сакето е това, което често наричат “оризова бира”, защото е направено от ферментирал ориз. То достига между 14° и 17° алкохол (тоест доста повече от алкохола, който се съдържа в европейските бири, с които сме свикнали). Думата “саке” в по-широкото си значение на японски се отнася до всички алкохолни напитки.

И в действителност до средата на 19 в., тоест преди отварянето на Япония към западните държави, повечето от японците използвали названието “саке”, когато имали предвид която и да е алкохолна напитка. По-късно то започва да се нарича Ниноншу, за да бъде разграничено от виното, бирата и уискито.

Начинът на производство на сакето е измислен най-вероятно от китайците през 3 век. Има данни, че в началото оризовите зърна били сдъвквани от жрици, за да се захаросат благодарение на съществуващ ензим в слюнката и за да преминат след това към процеса на ферментация.

Напитката постепенно се превръща в сакрална и свързана с култа към боговете и предците. Символично, сакето представлява хармонията между човека и природата.

Смята се, че качеството на сакето зависи от три фактора, групирани под изразите waza – mizu – komе, тоест ноу-хауто на пивоваря, качеството на водата, качеството на ориза и градуса му на полиране. Колкото оризът е по-полиран и се запазва само сърцевината на зърното, толкова сакето ще е по-фино.

Сакето - оризовата бира на японците

Тези данни се съдържат на етикета, заедно със степента на полиране, наречена сеймайбуай в проценти. Едно саке, показващо например сеймайбуай 40%, означава, че оризът е загубил 60% от теглото си по време на процеса на полиране.

Ако ви се случи да застанете пред бутилка саке, поставете очилата си, тъй като има и други важни данни, които трябва да прочетете на етикета.

На него се намира и степента на окисляване, естеството на фермента, разновидността на ориза, дали сакето е сладко или сухо и не на последно място указание дали трябва да се консумира топло или студено. Всеки регион в Япония има свой вид саке със своите характеристики.

Регионът Тохоку, например, произвежда едни от най-търсените сакета. Ако имате възможност да пиете саке, поинтересувайте се дали има от там. И наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest