Кобалт
CobaltKobalt

Кобалт

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24728k
Миди
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-20%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
128.00 лв.
Виж ››

Кобалтът (Co) e важен микроелемент, който е свързан главно кръвообразуването в организма. Процесите на образуване на хемоглобин и еритроцити се активират благодарение на микроелемента кобалт. Кобалтът обаче не може да изпълнява тази функция, ако в организма няма достатъчно количество мед. Ако в организма не достига мед, а също и желязо, кобалтът няма как да активира процесите на образуване на хемоглобин и еритроцити. Подобно на медта кобалтът благоприятства доброто зреене на ретикулоцитите до еритроцити.

Количеството кобалт в човешкия организъм е едва 1-2 мг. По-голямата част от него се намира в задстомашната жлеза, съдържа се и в бъбреците и мускулите. Дневната доза кобалт, необходима на един възрастен човек е около 0.1-0.2 мг.

Кобалтът представлява съставна част от витамин В12. Голямо и важно значение има кобалтът като изходен материал в ендогенния синтез на витамин В12, известен като цианкобаламин. Витамин В12 се осигурява за организма като се приема с храната, както и от синтезата му в червата от микробната флора при наличие на кобалт в хранителните продукти.

Кобалтът е химичен елемент. Неговият атомен номер е 27-ми подред в Менделеевата таблица. Кобалтът представлява твърд и блестящ сиво-син метал. Наименованието на химичния елемент Кобалт произлиза от немската дума „Kobold“, която се превежда като „дух“ или „джудже“. Рудата, която съдържа кобалтовите минерали, е кръстена от миньорите на името на духа Коболд. Древните норвежци, които се занимавали с рудодобив, са приписвали отравянето при леене на сребро на този зъл дух, който си правел лоши шеги с тях.

Сварено Яйце

Предполага се, че името на злия дух има еднакъв корен с гръцкото „кобалос“, която се превежда като „дим“. Вярванията на германските миньори идват от факта, че при нагряване на съдържащи арсен кобалтови минерали се отделя отровен газ - арсенов оксид. През 1735 година шведският минералог Георг Бранд след продължителни опити успява да отдели от рудата неизвестен до тогава метал, който той назовава кобалт. Минералогът открива, че именно съединенията на кобалта оцветяват стъклото в син цвят.

Кобалтът се счита за относително рядък метал, който в най-голяма степен се съдържа в никеловите руди. Кобалт се добива, след като рудата първо се обогатява, в резултат на което се получава концентрат. Той се обработва със сярна киселина или амоняк, за да се извлича метала кобалт. Кобалтът предимно се изразходва за получаване на сплави, тъй като повишава температурната устойчивост на стоманата. Освен това кобалтът се третира и като пигмент при производството на някои бои.

Ползи от кобалт

Доста са ползите от кобалт за човешкия организъм. Той оказва влияние върху функцията на инсуларния апарат на панкреаса при образуването на инсулин. Кобалтът въздейства върху костната и чревната фосфатаза и като цяло върху обмяната на веществата. Един от полезните ефекти на кобалта също е предотвратяването и забавянето на развитие на анемия. При недостиг на кобалт в човешкия организъм има риск от развитие на анемични състояния. Кобалтът се съдържа в малки концентрации в хранителните продукти, но при правилно и балансирано хранене нуждите на човека от него напълно се покриват.

Кобалтът влияе на кръвообразуването, участва в обмяната на веществата и стимулира образуването на еритроцити и хемоглобин в кръвта. Той участва в синтеза на ДНК и аминокиселините, поддържа имунитета и нервната система. Неговото действие е много важно за функционирането на клетките, както и за развитието на еритроцитите.

Кобалтът потиска развитието на ракови заболявания, важен е за спортистите, които се подлагат на ежедневни и продължителни упражнения.

Храни с кобалт

Едни от главните врагове на кобалта са никотинът, алкохолът, както и вегетарианството, които могат да станат причина за недостиг на елемента. Такъв дефицит е доста рядък, но реално има опасност от него. Кобалт се набавя от риба, морски дарове, стриди, миди, месо, бъбреци, черен дроб, яйца и други животински продукти.

Недостиг на кобалт

Както стана ясно, най-застрашени от недостиг на кобалт са вегетарианците, пушачите и редовно употребяващите алкохол. Недостигът на кобалт може да доведе до анемия, проблеми на кръвообращението и ендокринната система. Причини за дефицита на кобалт могат да бъдат и хронични заболявания на храносмилателната система. Най-често това са гастритите и язвите.

При недостиг на кобалт се наблюдават следните симптоми: главоболие, анемия, раздразнителност и различни прояви, свързани с разстройство на централната нервна система.

Предозиране с кобалт

Когато количеството на този елемент е по-голямо, отколкото е необходимо, може да се появи сериозна кардиомиопатия с явно изразена сърдечна недостатъчност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest