gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои са най-вкусните дребни риби

Кои са най-вкусните дребни риби

Най-вкусните дребни риби
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Рибата е една от най-полезните храни в световен мащаб. Според особеностите и според вида тя е типична за всички национални кухни, дори и за най-екзотичните. В България заради Черно море и многото реки рибата също е на почит. Природните ни богатства и многото развъдници ни дават лесен и относително евтин достъп до пресни продукти.

Мнението на повечето хора е, че дребните риби са по-вкусни от едрите. Особено предпочитани са по градовете край Черно море – особено през лятото там можем да се насладим на съвсем прясна риба – уловена буквално преди часове. Рибата трябва да присъства в менюто ни не само през лятната ни ваканция, а през цялата година. Специалистите смятат, че най-полезни са всички храни, отгледани в страната, в която живеем.

Затова днес сме подбрали специална селекция от най-вкусните дребни риби, които е лесно да приготвим вкъщи.

Сафрид

Сафридът е една от най-вкусните дребни риби
Снимка: Йорданка Тасева

Сафридът е една от типичните за нашите ширини риба. Среща се в Черно море, тоест е соленоводна. Месото на тази риба е много вкусно и напомня на скумрията. Богат е на Омега-3 мастни киселини и протеини, калций, натрий и желязо. Заради дребния си размер и вкусовите си качества е подходящ на практика за всичко – дори и за консервиране. Смята се обаче, че той е най-вкусен пържен.

Попчета

Вкусни попчета
Снимка: Добринка Петкова

Попчетата са дънни морски риби. За разлика от сафрида, попчетата се използват основно за пържене. Ако избягвате такъв начин на хранене, можете да ги изпечете на фурна или на скара.

Цаца

Цацата е от най-вкусните дребни риби

Цацата е може би най-популярната риба през лятото. Също морска риба, тя е една от най-малките риби, които се използват в кулинарията. Теглото ѝ е само около 10 грама за рибка. Заради размерите си тя е подходяща за замразяване, мариноване, осоляване и консервиране. Отново обаче – най-консумирана е пържена. През лятото. С пържени картофки и студена бира!

Хамсията

Дребна риба Хамсия
Снимка: Yordanka Kovacheva

Известна е още като аншоа. Тя също е дребна риба, подобна на цацата. За разлика от нея обаче, хамсията е по-богата на мазнини, съответно съдържа по-голямо количество Омега-3. Смята се също така, че хамсията е една от най-вкусните дребни риби. Това я прави и едно от най-предпочитаните ястия през лятото. Вкусовите ѝ качества са по-добри, когато се приготвя съвсем прясна.

Как е правилно да се приготвя дребна риба?

Основно чрез пържене, макар и попчетата и сафридът да са вкусни и приготвени на скара или на фурна. Специфично е пърженето. Докато големите риби се пържат изчистени и на резени, малките се пържат цели на много силен огън. Така стават хрупкави и апетитни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest